Νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς την ίδια ώρα που ο ΕΦΚΑ βουλιάζει λόγω και της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων. 

Παράλληλα έχει ξεκινήσει μπαράζ κατασχέσεων και για μικροποσά! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα" , η κυβερνητική πρόταση για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση τον επόμενο μήνα αν γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς προβλέπει τη θέσπιση νέας ρύθμισης εξόφλησης των χρεών προς τα Ταμεία μέχρι και 120 δόσεων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη και του "πρότερου βίου" του (αν είναι δηλαδή "στρατηγικός κακοπληρωτής"). Ειδικότερα προτείνεται: 

  • Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής να γίνεται ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων, δηλαδή στο 25% της κύριας οφειλής. 
  • Με εξόφληση της οφειλής με 60 δόσεις να μειώνονται κατά 75% οι προσαυξήσεις.
  • Με εξόφληση της οφειλής με 120 δόσεις να επέλφθει μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚΑ επιβαρύνεται με επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 340 εκατ. ευρώ έξι σχεδόν μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων. 

Μάλιστα ο πρώην υπουργός της ΝΔ Νότης Μηταράκης επισημαίνει ότι έχουμε μια κατάρρευση εισπραξιμότητας από τους ελεύθερους επαγγελματίες και με το τέταρτο Μνημόνιο αυξάνονται μέχρι 61% οι εισφορές που καταβάλλουν αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής βάσης. 

Πάντως ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος προέτρεψε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες να σπεύσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους από τον Ιανουάριο έως τώρα , προκειμένου να είναι δυνατή η υπαγωγή τους στις θετικές ρυθμίσεις για τις προηγούμενες οφειλές. 

" Έχουμε τον Ν.4669 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Σε περίπου ένα μήνα θα εκδώσω την υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις των οφειλών. Παρακαλώ πάρα πολύ να σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές από τον Γενάρη μέχρι και τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γιατροί και οι δικηγόροι και οι επιστήμονες γενικότερα για να μπορούν να υπαχθούν στις θετικές ρυθμίσεις των οφειλών για το προηγούμενο διάστημα μέχρι 31/12/2016, για να μη μένουν συνέχεια εκτός των δυνατοτήτων που παρέχονται από την πολιτεία" ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας. 

Κατασχέσεις

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με χιλιάδες κατασχέσεις βρίσκονται οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων ακόμη και για μικρά χρέη μέχρι τις 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή του έτους έχουν γίνει 18.000 κατασχέσεις , περίπου 200 την ημέρα.

Πρώτοι είναι όσοι έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 5.000 ευρώ. Το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχωρεί σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των χρεών και στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μονάχα οι λεγόμενοι μεγαλοοφειλέτες αλλά ουσιαστικά όλοι, ακόμη και όσοι έχουν μικρά χρέη έως 5.000 ευρώ. Ήδη όλα τα στοιχεία των μικροοφειλετών με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι στο στόχαστρο εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με διαθέσιμο ποσό.