current views are: 12

6 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση07:36

Handelsblatt: Η Λαγκάρντ προσφέρει συμβιβαστική λύση στους Ευρωπαίους για την Ελλάδα

Για μια «συμβιβαστική πρόταση» για το ελληνικό ζήτημα  που κατατέθηκε από την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο τελευταίο Eurogroup της 22ης Μαΐου κάνει λόγο η Γερμανική Εφημερίδα Handelsblatt.

Δημοσίευση 07:36’

Για μια «συμβιβαστική πρόταση» για το ελληνικό ζήτημα  που κατατέθηκε από την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο τελευταίο Eurogroup της 22ης Μαΐου κάνει λόγο η Γερμανική Εφημερίδα Handelsblatt.

Για μια «συμβιβαστική πρόταση» για το ελληνικό ζήτημα  που κατατέθηκε από την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο τελευταίο Eurogroup της 22ης Μαΐου κάνει λόγο η Γερμανική Εφημερίδα Handelsblatt.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απαντά στο ερώτημα εάν το Ταμείο μπορεί να αποδεχθεί πρόταση που προβλέπει την καταρχήν συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο όχι με χρηματοδοτικό ρόλο.

«Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως ότι στην ιδανική περίπτωση ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αποφάσισε μεν το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν ακόμη. Ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό δεν συμφωνούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει του τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις έως τώρα οικονομικές τάσεις, τις προβλέψεις, και της Κομισιόν, αλλά και τις δικές μας εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό δεν σημαίνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια εκτεταμένη παράταση της διάρκειας (των δανείων) και της αποπληρωμής των τόκων» όπως σπεύδει να διευκρινίσει. «Αυτή είναι η προτίμησή μας και προκειμένου τα μέτρα αυτό να είναι αξιόπιστα για τους επενδυτές και τις αγορές, η προτίμησή μας αυτή θα πρέπει να εκφραστεί τώρα. Οι πιστωτές δεν πρέπει να υλοποιήσουν την ελάφρυνση του χρέους πριν από το τέλος του προγράμματος, ωστόσο (η ελάφρυνση) θα πρέπει να εκφραστεί τώρα με σαφήνεια προκειμένου να σηματοδοτήσει μια στροφή και να πουν οι αγορές: “Το επίπεδο του χρέους αυτής της χώρας είναι βιώσιμο, συνεπώς μπορούμε να επενδύσουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα και να βάλουμε χρήματα στη χώρα”».

Είναι όμως οι Ευρωπαίοι έτοιμοι να στείλουν ήδη σήμερα το σαφές αυτό μήνυμα; «Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και με άλλες χώρες όπου υπήρχαν παρόμοιες συνθήκες και υπό αυτή την έννοια δεν πρόκειται για μια λύση ειδικά για την Ελλάδα, «δεν ανακαλύπτουμε μια λύση α λα Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά λέει. Κληθείσα να απαντήσει εάν πρόκειται για ένα bail-out για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η Κρ. Λαγκάρντ απαντά: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι τη συζήτησαν στη συνάντησή τους στις 22 Μαΐου».


σχετικα αρθρα