current views are: 5

6 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση11:37

Κομισιόν: Βάση της συζήτησης για το χρέος η απόφαση του Μαΐου του 2016 – Αναβλήθηκε το EwG

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα προαπαιτούμενα

Δημοσίευση 11:37’

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα προαπαιτούμενα

Στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016 θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, την ώρα που η σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, η οποία θα εξέταζε τα ανοιχτά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης αναβλήθηκε.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να συζητηθεί αργότερα το ζήτημα του χρέους, υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων για εξεύρεση λύσης θα γίνουν στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup του περσινού Μαΐου, με την προοπτική να υπάρξει λύση στην συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μεσοπρόθεσμα θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όπως ανέφερε τότε το ανακοινωθέν, «τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο του GFN (ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών). Tα μέτρα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος».

Κατά τα άλλα ο κ. Σχοινάς αρκέστηκε να τονίσει πως η Κομισιόν δεν σχολιάζει προτάσεις ή σχόλια. Ο κ. Σχοινάς κάλεσε εκ νέου τους εταίρους να κάνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να προσπαθήσουν να πετύχουν συνεννόηση για το θέμα του χρέους. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, τώρα «επαφίεται στους εταίρους να κάνουν το ίδιο», είπε.

Δεν θα γίνει το EwG

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group όπου επρόκειτο να εξεταστούν τα ανοιχτά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η διάσκεψη δεν ήταν προγραμματισμένη. Το αποτέλεσμα πλέον στρέφεται στο προγραμματισμένο EwG που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στη Σλοβενία με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ειδικότερα, στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση της νέας διαδικασίας διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η παράταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας που εκπνέει εφέτος και για το 2018.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει από ελληνικής πλευράς νομική γνωμοδότηση για τις περικοπές στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα εάν αυτές είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και λεπτομερών ποσοτικών στοιχείων για τον αν οι αλλαγές αυτές θα έχουν αναδιανεμητικό αντίκτυπο. 

Εκκρεμεί επίσης ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τους νέους κανόνες (δηλαδή τις μειώσεις) που θα ισχύουν για τις συντάξεις που θα εκδίδονται σύμφωνα το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016).

Για το Ελληνικό εκκρεμεί η ολοκλήρωση ενός σύνθετου προαπαιτούμενου που περιλαμβάνει: την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, την οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών Καζίνο στην Αττική και τον ορισμό ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.  


σχετικα αρθρα