current views are: 5

6 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση17:53

Αλλαγής της δοσολογίας του QE από ΕΚΤ

Στην άρση που αφορά την λήψη ακόμη περισσότερων μέτρων στήριξης της οικονομίας, σε περίπτωση που χρειαστεί, πρόκειται να προχωρήσουν την ερχόμενη Πέμπτη οι κεντρικοί Τραπεζίτες της Ευρωζώνης όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Δημοσίευση 17:53’

Στην άρση που αφορά την λήψη ακόμη περισσότερων μέτρων στήριξης της οικονομίας, σε περίπτωση που χρειαστεί, πρόκειται να προχωρήσουν την ερχόμενη Πέμπτη οι κεντρικοί Τραπεζίτες της Ευρωζώνης όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Στην άρση της δέσμευησησ που αφορά την λήψη ακόμη περισσότερων μέτρων στήριξης της οικονομίας, σε περίπτωση που χρειαστεί, πρόκειται να προχωρήσουν την ερχόμενη Πέμπτη οι κεντρικοί Τραπεζίτες της Ευρωζώνης όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι σε περίπτωση που ισχύσει το παραπάνω σενάριο, τότε η συζήτηση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διεξαχθεί, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει αλλαγή τον Ιούνιο. Θα έχουν, όμως, κάνει το πρώτο μικρό βήμα για αλλαγή νομισματικής πολιτικής. Η διαδικασία θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο Μάριο Ντράγκι θα έρθει αντιμέτωπος με τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, προσπαθώντας να τους πείσει πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ και πως δεν θα ήταν συνετό να προχωρήσει γρήγορα σε σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής.

Στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει για πρώτη φορά το ζήτημα της εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των δύο τελευταίων ετών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 1,4%, από 1,9% τον Απρίλιο, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αναβολή της συζήτησης, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα ενισχύσει το επιχείρημα του κ. Ντράγκι και της πλειονότητας των ομολόγων του ότι χωρίς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να πλησιάσει προς τον στόχο τού «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

Ακόμη αναφέρεται ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει την απάλειψη από την ανακοίνωση Τύπου της φράσης όπου αναφέρεται πως είναι περισσότερες οι πιθανότητες η οικονομία να εξελιχθεί χειρότερα απ’ ό,τι έχει προβλέψει η ΕΚΤ (downside risks) και πως, αν χρειαστεί, είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Μετά τις γαλλικές εκλογές μειώθηκε σαφώς ο πολιτικός κίνδυνος, οι οικονομικοί δείκτες είναι σε μεγάλο βαθμό θετικοί, οπότε ήρθε ο καιρός να το αναγνωρίσουμε», λέει στο Reuters μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της περιφέρειας ανησυχούν πως ενδεχόμενη απότομη αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές και να αυξήσει το κόστος δανεισμού, κίνδυνο που έχει επισημάνει και η ίδια η ΕΚΤ. «Το θετικό περιβάλλον έχει σχετικά μικρή διάρκεια, συγκρινόμενο με τη μακρά περίοδο κρίσης που είχαμε. Δεν θα ήταν φρόνιμο να βασίσουμε μια μείζονα αλλαγή πολιτικής σε μια τόσο σύντομη ανοδική περίοδο», προειδοποιεί μια άλλη πηγή μιλώντας στο Reuters.

«Όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να μειώσουμε τα επιτόκια δανεισμού, οπότε το να το αναγνωρίσουμε επισήμως δεν πρόκειται να προκαλέσει αναταραχή», είναι ο αντίλογος από μιαν άλλη ανώνυμη πηγή που μίλησε στο Reuters. Είναι βέβαιο πως τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί «μάχη» στο εσωτερικό της ΕΚΤ, με αντικείμενο τον ρυθμό σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής και τη σειρά με την οποία θα έρθουν οι αλλαγές.


σχετικα αρθρα