Τη φράση «εάν χρειαστεί», που η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να απαλειφθεί από το ανακοινωθέν για το χρέος, περιλαμβάνει η επίσημη ατζέντα του Eurogroup που δημοσιεύτηκε ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ατζέντα, βάση συζήτησης είναι η απόφαση του Μαΐου του 2016, δηλαδή η εφαρμογή των όποιων μέτρων αποφασιστούν θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018 υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν συνδέεται αποκλειστικά με την Ελλάδα αλλά με την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ (βάσει του άρθρου 4) για όλες τις χώρες της ευρωζώνης

Αναλυτικά η ατζέντα του Eurogroup για την Ελλάδα:

Το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτησή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους με σκοπό να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση που να τη συμμερίζονται τα μέλη της Ευρωζώνης και οι θεσμοί.

Αυτό περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους [μετά το 2018] και τα ενδεχόμενα μέτρα για το χρέος που ίσως προκύψουν, εάν κριθεί αυτό αναγκαίο, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018. Βάση γι αυτή τη συζήτησης είναι η συμφωνία της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου που περιέγραψε τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την επικαιροποιημένη αναφορά των θεσμών για την εφαρμογή από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. (…) Η εφαρμογή τους μαζί με την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, στη βάση του προγράμματος του ESM.