Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λέει το γνωστό ρητό, το οποίο μάλλον δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην περίπτωση της καταγραφής και αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, καθώς το χάος επικρατεί και απαιτεί μάλλον τον 13ο άθλο του Ηρακλή, για να βρεθεί άκρη. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου" με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου συγκροτείται κατ' αρχάς, μια ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία αναλαμβάνει την αποστολή να εντοπίσει στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας όλα εκείνα τα ακίνητα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα για αξιοποίηση.

Η ομάδα αυτή αποτελείται από 39 άτομα, στελέχη διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ακόμα και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι αυτές οι συναρμοδιότητες αποτελούν πολλές φορές τη ρίζα του κακού. 

Η ειδική ομάδα, τηρώντας τους κανόνες της εμπιστευτικότητας και του απορρήτου των στοιχείων που θα τεθούν σε επεξεργασία, επί της ουσίας καλείται να πετύχει αυτό το οποίο δεν έχουν καταφέρει όλες οι προηγούμενες προσπάθειες, αντίστοιχων ομάδων και επιτροπών:

Να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και, εν συνεχεία, να αναδείξουν εκείνες τις περιπτώσεις που είτε μεμονωμένα είτε σε "δέσμες" μπορούν να φέρουν έσοδα στα ταμεία. 

Πως θα κινηθούν οι "39"; Με ποια κριτήρια θα επιλέξουν; Τα κριτήρια έρευνας και εντοπισμού ακινήτων αφορούν χαρακτηριστικά θέσης, είδος και μέγεθος ακινήτου, επιτρεπόμενες χρήσεις , κατάσταση , τρέχουσα χρήση και προσβασιμότητα. 

Ως προς το επίπεδο ωριμότητας του ακινήτου, μπορούν να αναζητούνται τα στοιχεία που αφορούν τίτλους ιδιοκτησίας, πολεοδομικά στοιχεία, αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, πράξεις χαρακτηρισμού Δασαρχείου, ύπαρξη καθορισμού αιγιαλού, κατοχή από  άλλους και  ιδιοκτησιακές αμφισβητήσεις.

Αρκεί να αναφέρει ,πάντως κανείς ότι, σύμφωνα με την τελευταία προσπάθεια καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου , για το 22,75% υπάρχουν ελλιπή στοιχεία, που δεν τεκμηριώνουν την ακριβή θέση και το μέγεθος του ακινήτου, ένα μικρό ποσοστό 2,39% είναι αμφίβολο (δηλαδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία να το καθιστούν δημόσιο), ενώ το 40,04% είναι καταπατημένα!