current views are: 5

13 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση15:50

Στα 849 ευρώ η μέση επιβάρυνση στις χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις

Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν

Δημοσίευση 15:50’
αρθρο-newpost

Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν

Τριακόσιες χιλιάδες δηλώσεις λιγότερες συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα έχουν υποβληθεί στην εφορία ηλεκτρονικά. Οι φορολογούμενοι συνεχίζουν την παράδοση να συμπληρώνουν τις δηλώσεις τους την τελευταία στιγμή, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Ωστόσο φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αναβάλλουν την υποχρέωσή τους, περιμένοντας ενδεχομένως παράταση των προθεσμιών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης είναι η 30ή Ιουνίου. Με βάση όμως τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν το οικονομικό επιτελείο να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία όπως έπραξε και πέρυσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», παρά την επιμονή των ιθυνόντων ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση (άλλωστε, κάθε χρόνο διαψεύδεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα παραταθεί η διαδικασία), πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 20 Ιουλίου, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής (στοιχεία 12 Ιουνίου) έχουν υποβληθεί 2.588.596 δηλώσεις όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί 2.861.451.

Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: • 955.052 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 36,89% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 811,32 εκατ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 849 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία προκύπτει πως ακόμα δεν έχουν υποβάλει δήλωση οι έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς ο μέσος όρος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

• 422.501 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,32% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 136,46 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 323 ευρώ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το ποσόν αυτό να μην πιστωθεί στους λογαριασμούς τους αλλά να συμψηφιστεί με πιθανή μελλοντική οφειλή, όπως για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ.

• Οι 211.043 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά, πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,78 % του συνόλου.

• Από την εκκαθάριση των 2.588.596 δηλώσεων το ελληνικό Δημόσιο θα προσθέσει στο ταμείο του το ποσό των 674,8 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των δηλώσεων προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, εκτός και αν παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων μετά την 30ή Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή ανεστάλη η εφαρμογή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα, παρατάθηκε για δύο έτη (2017 – 2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων.

Η διάταξη, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, κρίθηκε απαραίτητη καθώς πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμένους προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.


σχετικα αρθρα