current views are: 6

13 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση10:58

«Βλέπει» συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Πυρά» κατά του Ντράγκι – Κάλεσμα για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής

Δημοσίευση 10:58’

«Πυρά» κατά του Ντράγκι – Κάλεσμα για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής

Πεπεισμένος ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, χωρίς, ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», δήλωσε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να εγκαταλείψει και μάλιστα εγκαίρως την τρέχουσα νομισματική πολιτική της.

«Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές έχει ενθαρρύνει αδικαιολόγητη ανάληψη ρίσκου, πολιτική εφησυχασμού, κακή κατανομή κεφαλαίων και φούσκες στις τιμές των asset, και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Πρόσθεσε ότι η Federal Reserve στις ΗΠΑ είχαν ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και ότι η ΕΚΤ προσφάτως τροποποίησε το ανακοινωθέν της με έναν τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οδηγείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε ειδική μνεία στα σενάρια για τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας πως αυτή η συζήτηση δεν ωφελεί κανέναν. Επίσης, απέρριψε τα δημοσιεύματα περί σύγκρουσης με τον κ. Ντράγκι, διαμηνύοντας πως «ουδέποτε έχει ασκήσει κριτική στην ΕΚΤ».

Bloomberg- CNBC: Απίθανη η ένταξη της Ελλάδας στο QE

Απίθανο θεωρεί το πρακτορείο Bloomberg το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν στην περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναμένεται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος, προλειαίνοντας το έδαφος για την εκταμίευση τουλάχιστον 7,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πιθανώς θα υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας, μία εξέλιξη η οποία θεωρείται αναγκαία για ορισμένα κράτη – μέλη.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία ενδεχομένως να μην πείσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο, με γνώση επί των εξελίξεων.

«Οι Ευρωπαίοι δεν είναι προετοιμασμένοι να προσφέρουν σημαντικά ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των ομολόγων, ώστε να βελτιώσουν τις προοπτικές του ελληνικού χρέους» σπεύδει να προσθέσει η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2017, με τους αναλυτές να αναμένουν τη σταδιακή μείωσή του κατά τη διάρκεια του 2018.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι υπάρχει ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα, προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ.  

Αντίστοιχη εκτίμηση διατυπώνει και το δίκτυο CNBC, το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΚΤ αναφέρει πως η ένταξη της χώρας μας στο QE δεν αναμένεται σύντομα. «Δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αγορές ελληνικών ομολόγων, επειδή χρειαζόμαστε περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» τόνισε το στέλεχος της ΕΚΤ

Ο ίδιος μάλιστα, εκτίμησε ότι η αναγκαία αποσαφήνιση ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. «Μία τέτοια εξέλιξη αναβάλει την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα» έσπευσε να προσθέσει.


σχετικα αρθρα