current views are: 15

15 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση12:22

Β. Σόιμπλε: Είχαμε συμφωνία πριν 3 εβδομάδες αλλά οι Έλληνες ζήτησαν άλλες τρεις

Με το παρασκήνιο ακόμα και τώρα, λίγα λεπτά πριν την έναρξή του να είναι πλούσιο για την Ελλάδα και το τι θα αποκομίσει, αναμένεται να αρχίσει σε λίγα λεπτά το κρίσιμο Eurogroup.

Δημοσίευση 12:22’

Με το παρασκήνιο ακόμα και τώρα, λίγα λεπτά πριν την έναρξή του να είναι πλούσιο για την Ελλάδα και το τι θα αποκομίσει, αναμένεται να αρχίσει σε λίγα λεπτά το κρίσιμο Eurogroup.

Με το παρασκήνιο ακόμα και τώρα, λίγα λεπτά πριν την έναρξή του να είναι πλούσιο για την Ελλάδα και το τι θα αποκομίσει, άρχισε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα το κρίσιμο Eurogroup.

Ο Βόλφγκαγνγκ Σόιμπλε εκτίμησε, προσερχόμενος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη δόση, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι ”σήμερα θα έχουμε θετικά βήματα προς τα εμπρός”. 

Προσερχόμενος, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ”είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία”, ενώ την ελπίδα για πρόοδο διατύπωσε από την πλευρά του και ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντονοχιού. 

”Σήμερα θα έχουμε θετικά βήματα προς τα εμπρός, δεδομένης της προσπάθειας που έχει καταβάλει και η Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ”, προσερχόμενος, επίσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επανέλαβε ότι σήμερα θα υπάρξουν συγκεκριμένοι αριθμοί, επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος, ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο κόμματι, στο τελευταίο έτος του προγράμματος προετοιμάζοντας την Ελλαδα για την επόμενη φάση.

”Αυτή τη συζήτηση θα έχουμε από εδώ και στο εξής”, ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ”είμαστε προς το τέλος του προγράμματος και πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα ώστε η έξοδός της από το πρόγραμμα του χρόνου να είναι επιτυχής”. 

Από την πλευρά του, την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές» πρόσθεσε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ”βρισκόμαστε στο τελευταίο κόμματι, στο τελευταίο έτος του προγράμματος προετοιμάζοντας την Ελλαδα για την επόμενη φάση”. 

Ο κ. Σόιμπλε ερωτήθηκε και για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως «θα καταφέρουμε ένα βρούμε ένα τρόπο, ώστε να κρατήσουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα». 

”Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”, δήλωσε, επίσης, μπαίνοντας στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών Γιόχαν Σέλινγκ, ”η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση της δόσης”.

Ερωτηθείς, δε, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι ”το Ταμείο πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός του προγράμματος”. 

Εντύπωση, δε, προκάλεσε η δήλωσή του ότι “είχαμε εδώ και 3 εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Έλληνες ζήτησαν άλλες 3 για επικοινωνιακούς λόγους”. 

«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσηςν να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ. 

O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.


σχετικα αρθρα