Ανάμεικτα αισθήματα δημιουργούν στην Ελλάδα συμπεράσματα του Eurogroup, στα οποία περιλαμβάνεται τόσο η πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Παράλληλα στα συμπεράσματα του χθεσινού Eurogroup περιλαμβάνεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 μέχρι το 2022 και το 2023 έως το 2060.

Στα θετικά η αναγγελία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αποκάλυψε πως θα δημιουργηθεί επενδυτική τράπεζα για την Ελλάδα. Επίσης να σημειώσουμε πως το ύψος της δόσης, που θα εκταμιευθεί ανέρχεται τελικά στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο τμήματα.

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και έπειτα για 2% μέχρι το 2060.

«Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το... κεφάλαιο χρέος

Αναφορικά με το χρέος τονίζεται ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση οριμάνσεων των δανείων του EFSF από 0 έως 15 έτη. «Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup υπενθύμισε την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στα συμφωνηθέντα ορόσημα για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε ένα σταθερά καθοδικό μονοπάτιΤο Eurogroup κατέληξε πως η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2016» τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στις προσεγγίσεις για το μέγεθος της ανάπτυξης στις εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους και τις εξελίξεις για την ανάπτυξη μετά το τέλος το προγράμματος, η αναπροσαρμογή των δανείων του EFSF θα γίνει σύμφωνα με ένα σχέδιο σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. Ο μηχανισμός αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έπειτα από την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος του ESM», αναφέρεται σχετικά με τη γαλλική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε.

«(…) Στο τέλος του προγράμματος, με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του και εάν κριθεί αναγκαίο, το δεύτερο πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί. Το ακριβές μέγεθός τους θα καθοριστεί στο τέλος του προγράμματος από το Eurogroup στη βάση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας . Αυτή η ανάλυση θα λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και επενδυτικών πρωτοβουλιών», τονίζεται στη συνέχεια.  Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά στη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται πως το ΔΝΤ θεωρεί πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το γίνεται λόγος για επί της αρχής συμφωνία για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτική εκταμίευση. Όπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ, «υπό ιδανικές συνθήκες εγώ υποβάλω τα προληπτικά μέτρα προς έγκριση στο συμβούλιο του ΔΝΤ. Στη συνέχεια εργαζόμαστε και ταυτοποιούνται πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος. Όταν συμβεί αυτό η πρώτη εκταμίευση θα έρθει, αν οι ελληνικές αρχές το χρειαστούν. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει μια εκταμίευση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.