Εντός του 2017 ή το 2018 η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές εφόσον το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, εκτιμά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο αναφέρει ότι «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, τόνισε πως «δεν είναι το τέλος του προγράμματος. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, έχουμε ακόμη ένα χρόνο στο υπάρχον πρόγραμμα. Όμως ήταν ένα σημαντικό βήμα το οποίο χρειαζόμασταν τώρα».

«Το πιο σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες όμως είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup να είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα, αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις οι οποίες κάνουν τη «ζωή» της ελληνικής οικονομίας δύσκολη. Πιστεύω ότι είναι μια πολύτιμη δέσμευση που δεν έχουν άλλες χώρες εκτός Ευρώπης», συνέχισε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Και ενώ δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις ,και αυτό στέλνει μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό».