current views are: 6

23 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση20:52

Moody’s: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από cc3 προηγουμένως- αναβάθμισε ο οίκος Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με θετικό outlook.

Δημοσίευση 20:52’
αρθρο-newpost

Κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από cc3 προηγουμένως- αναβάθμισε ο οίκος Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με θετικό outlook.

Κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από cc3 προηγουμένως- αναβάθμισε ο οίκος Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με θετικό outlook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, οι βασικοί λόγοι της αναβάθμισης είναι:

Οπως επισημαίνει η Moody’s, οι λόγοι για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι: 

1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες μέρες. Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη επίπτωση του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει τις επικείμενες λήξεις ομολόων, ο οίκος σημειώνει ότι θεωρεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως θετικό σημάδι για τη μελλοντική τροχιά του προγράμματος, καθώς απαιτούταν η νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. 

2. Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά και την υπεραπόδοση του 2016 αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε αναστροφή της τάσης όσον αφορά το δείκτη χρέους / ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 υπερέβη το 4% έναντι στόχου για 0,5%. Η Moodys αναμένει σταθεροποίηση του δείκτη του χρέους εφέτος στο 179% του ΑΕΠ και να υποχωρήσει από το 2018 και μετά, με βάση και τα συνεχιζόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

3. Υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Αν και είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς αν η ανάπτυξη είναι διατηρήσιμη, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη τόσο για φέτος όσο και για το 2018, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και απώλειας άνω του 27% του ΑΕΠ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.    

Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι οι προοπτικές ολοκλήρωσης του προγράμματος έχουν βελτιωθεί, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους. Οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν περαιτέρω τους όρους των δανείων του EFSF αν χρειαστεί, μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Μια πρόσθετη παράταση στην αποπληρωμή του επίσημου τομέα θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο απευθύνονται τα ratings της Moody’s. 

Παράλληλα, αυξήθηκε το μακροπρόθεσμο «ταβάνι» χώρας στην αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε ευρώ και άλλα νομίσματα, σε Β3 από Caa2, αντανακλώντας το μειωμένο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και η αξιολόγηση των καταθέσεων σε ευρώ σε Caa2 από Caa3. H απόκλιση στις αξιολογήσεις ομολόγων και καταθέσεων οφείλεται στη διατήρηση των συνεχιζόμενα capital controls. 

 


σχετικα αρθρα