current views are: 7

25 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση07:37

Απόρρητο σχέδιο για 14.500 ελέγχους το καλοκαίρι στα νησιά

Κλειδωμένο αρχείο με 14.500 ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν στα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού

Δημοσίευση 07:37’

Κλειδωμένο αρχείο με 14.500 ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν στα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού

Κλειδωμένο αρχείο με 14.500 ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν στα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού, με έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς, έχουν οι τρεις επικεφαλής των ελεγκτικών κέντρων. Το απόρρητο σχέδιο των ελέγχων εστάλη με μυστικότητα, για πρώτη φορά, στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προκειμένου να μην γνωρίζει ουδείς εκ των προτέρων σε ποιες περιοχές, ποια μαγαζιά θα ελεγχθούν. Και αυτό, καθώς μέχρι πρότινος «έπεφτε σύρμα», με αποτέλεσμα οι ελεγχόμενοι να συμμορφώνονται μέχρι να απομακρυνθούν οι ελεγκτές από την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, οι ελεγκτές θα ενημερώνονται μερικές ώρες πριν από τον έλεγχο των επιχειρήσεων, εφόσον πρόκειται για συνεργεία ελέγχου που ξεκινούν από την Αθήνα, και μερικά λεπτά πριν, εφόσον πρόκειται για τοπικά συνεργεία.

Ωστόσο, οι ελεγκτές μπορεί δύο ή τρεις ώρες πριν να γνωρίζουν τον τόπο προορισμού, αλλά δεν θα γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ελέγξουν. Ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης σημειώνει ότι, με τον τρόπο αυτόν, οι όποιες διαρροές θα περιορισθούν, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια για τα ταμεία του Δημοσίου. Επίσης εκτιμά ότι φέτος, λόγω της καμπάνιας που έχει γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή, θα επιτευχθούν και καλύτερα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς ουδείς επιθυμεί να κλείνει η επιχείρησή του για 48 ώρες, με ενδεχόμενο να φθάνει και τις 10 ημέρες. Βέβαια, φέτος οι ελεγκτικές αρχές δεν θα σταματούν εκεί. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο, στην περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις, άλλο συνεργείο θα ξεκινάει τον έλεγχο των προηγούμενων ετών, δηλαδή θα ελέγχονται σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια στη Σύρο, στα οποία συμμετείχαν ελεγκτές και προϊστάμενοι των εφοριών, με στόχο να ενημερωθούν για τις αλλαγές στη φορολογία, αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης διάφορων καταστάσεων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια ελέγχων. Σημειώνεται ότι για το 2017 έχουν προγραμματισθεί 40.000 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 14.500 στο Αιγαίο και τον Αργοσαρωνικό.

Σεμινάρια κρίσεων

Σε σεμινάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ελεγχομένους ακόμα και σε περιπτώσεις προπηλακισμού θα συμμετέχουν οι ελεγκτές από την ερχόμενη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεργάζεται με τον Ινστιτούτο Επικοινωνίας, με στόχο να βοηθηθούν οι ελεγκτές για τις περιπτώσεις κυρίως που οι αντιδράσεις των ελεγχομένων ξεφεύγουν από τα όρια και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν στους προπηλακισμούς. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που οι ελεγκτές εκδιώχθηκαν από νησιά και από μαγαζιά που επιχείρησαν να ελέγξουν με τον χειρότερο τρόπο. Με στόχο να αντιμετωπισθούν αντίστοιχα φαινόμενα το φετινό καλοκαίρι, ομάδα επικοινωνιολόγων θα παραδώσει σχετικά μαθήματα σε όλους τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.

Σε επιχείρηση λιανικής με αντικείμενο την πώληση ενδυμάτων από την Κίνα διαπιστώθηκε ότι ο επιχειρηματίας, ενώ εξέδιδε κανονικά αποδείξεις, καταχώριζε στα βιβλία το 1/3 των ποσών που προέκυπταν από τις πραγματικές συναλλαγές. Για τα έτη 2011-2016 το ποσό που απέκρυψε ανέρχεται στα 1,8 εκατ. ευρώ. Οι οφειλόμενοι φόροι και ο ΦΠΑ ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην ανωτέρω επιχείρηση επιβλήθηκε η ποινή του «λουκέτου» για 48 ώρες, ενώ ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη.

Η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαθέτει τρεις «hackers» οι οποίοι έχουν αναλάβει τον εντοπισμό πειραγμένων λογισμικών έκδοσης αποδείξεων. Ενας από τους τρεις εντόπισε σε γνωστή ψαροταβέρνα σύστημα που διέγραφε στο τέλος της ημέρας τμήμα των συναλλαγών. Οι ελεγκτές ζήτησαν το δελτίο φορολογικής μνήμης από 1/7/2016 μέχρι 18/6/2017, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν σβηστεί αποδείξεις ύψους 287.000 ευρώ. Στον εν λόγω επιχειρηματία επιβλήθηκε πρόστιμο 56.000 ευρώ, ενώ υποχρεώθηκε να κλείσει για 48 ώρες.


σχετικα αρθρα