current views are: 2

28 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση16:55

Βελτίωση των καταθέσεων μετά το κλείσιμο της συμφωνίας

Αυξητικές τάσεις κατέγραψαν οι καταθέσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο σύμφωνα με στελέχη που επικαλείται η Καθημερινή, έπειτα και από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Δημοσίευση 16:55’
αρθρο-newpost

Αυξητικές τάσεις κατέγραψαν οι καταθέσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο σύμφωνα με στελέχη που επικαλείται η Καθημερινή, έπειτα και από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Αυξητικές τάσεις κατέγραψαν οι καταθέσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο σύμφωνα με στελέχη που επικαλείται η Καθημερινή, έπειτα και από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Η σταθεροποίηση των καταθέσεων αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία για τον Μάιο που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η εικόνα είναι θετικότερη τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι οι ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών απορρόφησαν σημαντική ρευστότητα.

Η βελτίωση στο μέτωπο των καταθέσεων είναι αποτέλεσμα της εκτόνωσης των ανησυχιών για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της συμφωνίας, καθώς από τα μέσα Απριλίου φάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να συμβιβαστεί και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Στελέχη τραπεζών αναφέρουν στην Καθημερινή ότι η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών αποτελεί μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θέτει τις βάσεις για την παγίωση της αίσθησης ότι τα χειρότερα είναι πίσω, αρκεί από εδώ και πέρα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Τα δίκτυα των τραπεζών, που βρίσκονται σταθερά σε επαφή με τους πελάτες τους, τους εξηγούν τη σημασία της συμφωνίας, και όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, από τον Μάιο και μετά επικρατεί ανακούφιση που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από μικρές επιστροφές καταθέσεων. Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες έχουν καλή εικόνα για το ποιοι πελάτες τους είναι πιθανό να διατηρούν αυξημένα μετρητά (σε θυρίδες ή στρώματα) και ποιοι μετέφεραν καταθέσεις (το πρώτο εξάμηνο του 2015) σε αμοιβαία εξωτερικού (κυρίως διαχειρίσεως διαθεσίμων). Εκτιμούν ότι άνω των 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και περίπου 7 δισ. ευρώ σε αμοιβαία εξωτερικού, χρήματα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα αν παγιωθεί η αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω, έχουμε θετικές ειδήσεις και δούμε χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών έχουν ακολουθήσει αρκετές θετικές ειδήσεις, όπως η αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τον οίκο Moody’s, ενώ την ενίσχυση της εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζουν και οι εξαιρετικά επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις εγχώριων εταιρειών. Η εκταμίευση της δόσης και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο εκτιμούν ότι θα είναι ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα.

Κίνητρο για την επιστροφή καταθέσεων αποτελεί το γεγονός ότι στις θυρίδες δεν υπάρχει καμία απόδοση ενώ πολλά αμοιβαία εξωτερικού εμφανίζουν χαμηλές ή και αρνητικές αποδόσεις. Οι τράπεζες μπορεί να μην έχουν πλέον το δέλεαρ των υψηλών επιτοκίων (τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν χαμηλά), ωστόσο προσφέρουν κάποιες καλύτερες αποδόσεις για προθεσμιακές καταθέσεις. Σημειώνεται ότι οι νέες μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (σε συνέχεια των επίσης μεγάλων καθυστερήσεων για την πρώτη αξιολόγηση) οδήγησαν σε εκροές καταθέσεων ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Στο τέλος Απριλίου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 118,99 δισ. ευρώ έναντι 121,38 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, η μείωση των καταθέσεων φτάνει το 49%.


σχετικα αρθρα