current views are: 6

29 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση11:10

Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν σε συνέντευξή του στην DW, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ότι εντός του Ιουλίου θα αποφασίσει.

Δημοσίευση 11:10’

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν σε συνέντευξή του στην DW, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ότι εντός του Ιουλίου θα αποφασίσει.

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν σε συνέντευξή του στην DW, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ότι εντός του Ιουλίου θα αποφασίσει.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Εντός του Ιουλίου θα αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του. Ως προϋπόθεση για την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα θα θέσει όμως μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους». 

Αυτή η απόφαση του ΔΝΤ θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να ασχοληθούν με αυτό το θέμα –όχι άμεσα αλλά και ούτε τον επόμενο χρόνο– παραδέχεται ο Γενς Σπαν: «Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες υπό το πρίσμα της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Σε περίπτωση που σημειώσει αναπτυξιακούς ρυθμούς, θα μειωθεί και το συνολικό βάρος του χρέους. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη. Το ζητούμενο δεν είναι η μείωση του χρέους αλλά πώς θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και όντως διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότερο η Ελλάδα σημειώνει ανάπτυξη».

Ο Γερμανός υφυπουργός, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, η οποία έδωσε και τυπικά χτες την έγκρισή της για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε επίσης: «Εμείς αναγνωρίζουμε αυτό που κατάφερε η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Υλοποιήθηκαν σημαντικές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις – όπως είχε άλλωστε συμφωνηθεί. Και τώρα εμείς τηρούμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας, δηλαδή να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση. Κατά αυτόν τον τρόπο κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα.

Είναι πάντως ένα καλό σημάδι ότι προφανώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτό μας δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Νομίζω όμως πως όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος».
Στη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή Προϋπολογισμού, βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων (Die Gruenen) επέκριναν το γεγονός ότι το θέμα της εκταμίευσης παραπέμφθηκε στην επιτροπή μετά από σχετικό αίτημα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τον κατηγόρησαν ότι με αυτό τον τρόπο ήθελε να αποφύγει πριν από τις εκλογές τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και να παραδεχθεί δημόσια πως αυτό που υποσχέθηκε, δεν τηρείται, δηλαδή η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γενς Σπαν απορρίπτει αυτή την κατηγορία: «Σε καμία περίπτωση δεν φοβόμαστε μια συζήτηση στη γερμανική Βουλή. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε κάθε συζήτηση και να απαντήσει σε κάθε ερώτηση. Δεδομένου όμως ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές τροπολογίες στο ελληνικό πρόγραμμα, το θέμα της εκταμίευσης δεν αφορούσε τη Βουλή αλλά την επιτροπή Προϋπολογισμού. Όμως πέραν αυτού, μπορούμε να συζητήσουμε για όλα».

 


σχετικα αρθρα