current views are: 4

29 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση13:54

Αυστηρά μηνύματα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων – Μετά τις 10 Ιουλίου η δόση

Οι δανειστές επιμένουν στην άρση των διώξεων των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Δημοσίευση 13:54’

Οι δανειστές επιμένουν στην άρση των διώξεων των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Παρά την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, υπάρχει ακόμη ένα «αγκάθι» για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό αφορά στην άρση της δίωξης των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που απαιτούν αρκετές – χώρες μέλη της ευρωζώνης, η οποία τελικά έγινε σήμερα το απόγευμα. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως μέχρι τις 10 Ιουλίου θα υπάρχει η εκταμίευση. Την ίδια ώρα, οι δανειστές στέλνουν αυστηρά μηνύματα για την τήρηση των συμφωνηθέντων, τα οποία όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους, είναι και η προϋπόθεση για έξοδο από το μνημόνιο.

Τελικά, αφού ξεπεράστηκε και αυτό το εμπόδιο, με την απόφαση του Αρείου Πάγου να αναιρέσει το βούλευμα, η έγκριση της δόσης από το EuroWorking Group αναμένεται να είναι τυπική υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μετά το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, και αφού προηγηθεί η έγκρισή της από τον ESM.

Η ίδια πηγή, ανέφερε πως έχει φτάσει στα χέρια του υπουργού Οικονομικών το σχέδιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ (MEFP) με τη μορφή «letter of intent» και αναμένεται να το υπογράψει και να το επιστρέψει πάλι με τη μορφή «επιστολής προθέσεων» (letter of intent), προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει να λάβει το Ταμείο έως τις 26 Ιουλίου για μία συμφωνία επί της αρχής.

Σχετικά με τις επόμενες αξιολογήσεις, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης εφεξής είναι να παραμένει σε «τροχιά εφαρμογής» (on track), υλοποιώντας τους μηνιαίους στόχους.  Για τον Ιούνιο, πρόσθεσε, το μόνο δύσκολο που απομένει έχει σχέση με τη νέα Αρχή Εσόδων και με μία σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες, ωστόσο, είναι τεχνικά δύσκολες και είναι πιθανόν για αυτόν τον λόγο να υλοποιηθούν εν μέρει.

Αυστηρά μηνύματα

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών στέλνουν αυστηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε πως παρά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοσιονομικής προσαρμογής, απομένει το εξίσου δύσκολο κομμάτι του οικονομικού μετασχηματισμού. Δηλαδή την των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργικότητα του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις. Εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος – στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 – καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο success story.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε χτες, ο εκπρόσωπος του ESM στην Ελλάδα, η χώρα βρίσκεται ακόμα στα μισά του δρόμου…

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι έδωσε έμφαση στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα στο θέμα της περαιτέρω εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών. Είπε ότι μετά από τέσσερα χρόνια υπάρχουν θετικά σημεία, αλλά «χρειάζονται ακόμη περισσότερα».

Επικεντρώθηκε στο θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων, στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και στις νομοθετικές παρεμβάσεις για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (τις οποίες παρεμβάσεις χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον»). Όλες αυτές οι κινήσεις θα δώσουν, κατά τον κ. Ντρούντι, την απαραίτητη δύναμη στις τράπεζες για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων στην αγορά.
Κατέληξε δε, λέγοντας «τι να περιμένουμε για το μέλλον; Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση (σ.σ. των συμφωνηθέντων) και επιτάχυνση κάποιων μεταρρυθμίσεων. Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση και οι θεσμοί να υποστηρίξουν το πρόγραμμα».


σχετικα αρθρα