current views are: 10

30 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση13:05

Υδρογονάνθρακες: Σε δύο χρόνια αρχίζουν οι γεωτρήσεις!

Την εκτίμηση ότι σε δύο χρόνια θα υπάρξουν γεωτρήσεις στον ελληνικό χώρο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του «Economist»

Δημοσίευση 13:05’

Την εκτίμηση ότι σε δύο χρόνια θα υπάρξουν γεωτρήσεις στον ελληνικό χώρο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του «Economist»

Την εκτίμηση ότι σε δύο χρόνια θα υπάρξουν γεωτρήσεις στον ελληνικό χώρο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του «Economist», όπου επιβεβαιώθηκε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τον τομέα των υδρογονανθράκων τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για τον πλούτο της χώρας μας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” όπως υπογράμμισε ο κ. Μπασιάς, η εταιρία προγραμματίζει νέες σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, προκειμένου να αυξηθεί η διαθέσιμη πληροφορία για το δυναμικό υδρογονανθράκων της περιοχής.

Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία μπορεί να καλύψει έως και το 20% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα και με τη Μίλι Τορνάγκι, αντιπρόεδρο ερευνών και τεχνικών υπηρεσιών της ιταλικής Edison. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, όπου η Edison συμμετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), επισήμανε ότι βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των σεισμικών και σύντομα θα ληφθεί η τελική απόφαση για την πραγματοποίηση γεώτρησης.

Παράλληλα, σε δύο χρόνια θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGI Poseidon, ο οποίος θα διασυνδεθεί με τον EastMed και τον Turkish Stream, μεταφέροντας αέριο μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία.

Επενδύσεις

Στη δική του τοποθέτηση ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης εκτίμησε πως έφτασε η ώρα των μεγάλων επενδύσεων για τη χώρα, σημειώνοντας πως η σύμπραξη Total – ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. και η αποδοχή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για έρευνα Υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης δίναν ένα ισχυρό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και αναβαθμίζαν τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Μάλιστα, οι εταιρίες έχουν ήδη δεσμεύσει κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις αναγκαίες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στην αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές με τα μεγάλα βάθη θάλασσας.

Ο κ. Στεργιούλης τόνισε επίσης πως οι ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και στον ελλαδικό χώρο, όπου τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν αποκλειστικά επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους, αλλάζουν τα δεδομένα και θέτουν την περιοχή μας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του αγωγού ΤΑP για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας επισήμανε πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το 2020 θα αρχίσουν οι παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη. Ο κ. Σκούφιας υποστήριξε ότι ο αγωγός αυτός μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για περισσότερα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα.

Σε πρώτο πλάνο η ενεργειακή συνεργασία με Κύπρο

Στην ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για την προώθηση των μεγάλων ενεργειακών έργων, ιδίως στην περίπτωση της Κύπρου, αναφέρθηκαν χθες, από το συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα μειώσει τον πολιτικό κίνδυνο και κάλεσε την Τουρκία να σέβεται τους διεθνείς νόμους. Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι θα χαιρόμασταν όλοι αν είχαμε θετικές εξελίξεις για την Κύπρο. «Είμαστε προσεκτικοί με τη διεθνή νομοθεσία και την ακολουθούμε. Επίσης, δεν διενεργούμε έρευνες σε περιοχές που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Κύπρο προκειμένου να προχωρήσει σε προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, που βρίσκονται πολύ κοντά στο κυπριακό μοντέλο.

Οι δύο υπουργοί στάθηκαν επίσης στη σημασία του έργου της κατασκευής του αγωγού EastMed για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, και μελλοντικά από την Ελλάδα, προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο και θα αποτελέσει πεδίο σημαντικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, ενώ σε θεσμικό επίπεδο θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του μοντέλου της ηλεκτρικής αγοράς.


σχετικα αρθρα