current views are: 13

3 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:54

Στο παρά ένα η εκταμίευση της δόσης λόγω ΔΝΤ

Στις 13-14 Ιουλίου το «πράσινο φως» 

Δημοσίευση 17:54’
ΔΝΤ ανάπτυξη

Στις 13-14 Ιουλίου το «πράσινο φως» 

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα φθάνει στο παρά ένα της λήξης των ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν έναντι των δανειστών χωρίς ακόμη να έχει εισπράξει τη δόση της βοήθειας.

Η… βαθιά ανάσα που πήρε η κυβέρνηση μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά και τη λήξη της εκκρεμότητας με τη δίωξη κατά των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία απειλούσε την εκταμίευση της δόσης, φαίνεται πως δεν οδηγεί, επί τους παρόντος τουλάχιστον, σε εκταμίευση έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Αιτία, για άλλη μια φορά, το ΔΝΤ.

Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης και των συζητήσεων μεταξύ κυβερνήσεων και «θεσμών» δήλωναν στην «Ελευθερία του Τύπου» ότι η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει μερικές ημέρες ακόμη και μετατίθεται πιθανότατα για τις 13-14 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο αυτή θα υπόκειται στην υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων που έχει θέσει το ΔΝΤ στη δική του τεχνική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για την έκδοση αποφάσεων για πέντε δράσεις του τεχνικού μνημονίου με το Ταμείο, οι οποίες όμως δεσμεύουν και τους Ευρωπαίους για την έκταση της δόσης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το ΔΝΤ θα είναι εντός προγράμματος, έστω και χωρίς δάνειο. Στη λίστα εκκρεμοτήτων του ΔΝΤ περιλαμβάνονται:

  • Η γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων, που θα επιβληθούν το 2019.
  • Η κατηγοριοποίηση των οφειλετών του Δημοσίου.
  • Η απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
  • Η απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
  • Η απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων της Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

«Πρακτικά, η δόση δεν κινδυνεύει» ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές με γνώση της κατάστασης, ωστόσο «θα καθυστερήσει λίγες ημέρες, προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει αποφάσεις και εγκυκλίους».

Άλλες ευρωπαϊκές πηγές με συμμετοχή στη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν πως «πλέον δεν υπάρχει καμία ανησυχία στους Ευρωπαίους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Όπως αναφέρουν, «το ΔΝΤ δεν θέλει να χάσει τον ρόλο του στην Ευρώπη, καθώς έχει ήδη χάσει από τη σφαίρα της επιρροής του την Κίνα και την Ασία». Συμπληρώνουν πως το Ταμείο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μείνει με δραστηριότητες μόνο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, καθώς τότε ο ρόλος του παγκοσμίως θα υποβαθμιστεί».

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου

  

 

 

 


σχετικα αρθρα