current views are: 9

7 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση13:42

ESM: Υπό όρους η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Ρέγκλινγκ: «Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα»

Δημοσίευση 13:42’

Ρέγκλινγκ: «Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα»

Το πράσινο φως άναψε σήμερα, Παρασκευή, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έπειτα και από την ολοκλήρωση των τυπικών εκκρεμοτήτων από την πλευρά της Αθήνας. Τυπικά η εκταμίευση, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα γίνει τη Δευτέρα.

Την ανακοίνωση έκανε ο ESM μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter.

Βάσει του προγραμματισμού του ESM, η δόση θα σπάσει σε δύο υποδόσεις. Εκταμιεύονται άμεσα στα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα θα εκταμιευθούν το Φθινόπωρο σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Από τα χρήματα που εκταμιεύονται άμεσα, τα 6,9 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε αποπληρωμή του χρέους, και με τα υπόλοιπα θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Κλ. Ρέγκλινγκ: Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα 

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως η σημερινή απόφαση δείχνει ότι «η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν σε αυτό το στάδιο. Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δικαιούνται αναγνώριση για το ότι έκαναν πολύ δρόμο για την επιστροφή στην δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο για να ξαναχτίσει μια ανταγωνιστική οικονομία και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί προς την Ελλάδα έως σήμερα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, αγγίζει τα 39,4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εν λόγω εξέλιξη: «Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.


σχετικα αρθρα