current views are: 10

8 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:34

Πώς θα ρυθμίσετε χρέη σε εφορία, Ταμεία, τράπεζες

Ανακοινώθηκαν χθες οι πρώτοι 310 μεσολαβητές που θα διαχειριστούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Δημοσίευση 16:34’

Ανακοινώθηκαν χθες οι πρώτοι 310 μεσολαβητές που θα διαχειριστούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Ανακοινώθηκαν χθες οι πρώτοι 310 μεσολαβητές που θα διαχειριστούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Το σύνολο αυτών θα κληθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, να συμμετάσχει σε ειδικό σεμινάριο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), αφού σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αρμόδιων στελεχών ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία από τις 3 Αυγούστου.

Τα κριτήρια για να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση είναι:

  • Να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη μέχρι 31/12/2016 είναι πάνω από 20.000 ευρώ.
  • Να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδά της, έχουν θετικό πρόσημο.
  • Το «κούρεμα» χρεών αφορά και κεφάλαιο και όχι μόνο τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέος από 3.000-20.000 προς το Δημόσιο το «κούρεμα» αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ οι δόσεις της ρύθμισης είναι και σε αυτήν την περίπτωση 120, ενώ για όσους έχουν χρέη 0-3.000 ευρώ οι δόσεις γίνονται 36, ενώ δε θα υπάρξει «κούρεμα».
  • Ο οφειλέτης, ο οποίος μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε, όπου θα εντάξει σε πίνακα όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του.
  • Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί είναι η έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί. Το τελευταίο ισχύει για οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.
  • Για τους οφειλέτες με χρέη μεταξύ 20.000 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία, που θα έχουν έτοιμη Δημόσιο και τράπεζες.

Η ακτινογραφία

Όπως μεταδίδει ο Ελεύθερος Τύπος, βάσει νόμου, θα πρέπει να καλυφθούν 320 θέσεις διαμεσολαβητών, οι οποίες κατανέμονται στις 13 περιφέρειες της χώρας. Συνολικά, υποβλήθηκαν 986 αιτήσεις ένταξης στο μητρώο των συντονιστών μέσω του προγράμματος taxis.

Στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας (εξαίρεση αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, το Β. Αιγαίο) υπερβαίνουν τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων. Ειδικότερα, από την Αττική υποβλήθηκαν 454 αιτήσεις, για 120 θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία έφτασαν τις 233, όταν ζητούνται 50 συντονιστές.

Παράλληλα, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 70 στη Θεσσαλία, τις 33 στη Δυτική Ελλάδα, τις 31 στην Κρήτη και τις 26 στην Πελοπόννησο, όταν σε καθεμία από αυτές τις περιφέρειες προβλέπονται 20 άτομα για το «μηχανισμό». Από εκεί και πέρα, κατατέθηκαν 52 «συμμετοχές» από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 17 από τις Δυτική Μακεδονία και Ηπειρο, 13 από Ιόνια Νησιά, 24 από Στερεά Ελλάδα και 12 από Ν. Αιγαίο, όταν ο νόμος ορίζει 10 θέσεις συντονιστών για καθεμία από τις παραπάνω.

Στο Β. Αιγαίο, που περιλαμβάνει και την πρόσφατα σεισμόπληκτη περιφερειακή ενότητα της Λέσβου, υποβλήθηκαν, αρχικά, μόλις τέσσερις αιτήσεις. Γι’ αυτό το λόγο βγήκε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνεται σε δικηγορικούς συλλόγους των Χίου, Μυτιλήνης και Σάμου και συγκεκριμένα σε δικηγόρους-διαμεσολαβητές με πενταετή εμπειρία. Για τη συγκεκριμένη περιφέρεια, οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 24 Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, από τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων που διενεργήθηκε από την ΕΓΔΙΧ διαπιστώθηκε πως 12 από τους 986 διαμεσολαβητές που υπέβαλαν αίτηση δεν ήταν διαπιστευμένοι, σύμφωνα με τις σχετικές καταστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι υποψήφιοι που μπήκαν στη χθεσινή κλήρωση ήταν 970.

Ο στόχος

«Η βούληση του νομοθέτη ήταν να υπάρχει μία αρχική μικρή λίστα συντονιστών έτσι ώστε ο καθένας τους να αναλαμβάνει σημαντικό αριθμό υποθέσεων και να μπορεί έτσι να ασχολείται μεγάλο κομμάτι του χρόνου του και να μπορεί να εξειδικευτεί στο αντικείμενο αυτό, από το να επιλέγονταν από την αρχή όλοι οι διαμεσολαβητές και να γινόταν ανάθεση από λίγες υποθέσεις στον καθένα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της κλήρωσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως όσοι δεν κληρώθηκαν θα είναι επιλαχόντες. «Πιστεύω πως θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή από επιχειρήσεις» και «θεωρώ πως από τον Σεπτέμβριο και μετά θα χρειάζονται περισσότεροι συντονιστές και έτσι θα αξιοποιήσουμε σταδιακά όλο το μητρώο διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης», σημείωσε ο υπουργός.

Αξιοσημείωτο είναι πως στους επιλαχόντες είναι και η πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία το χρονικό διάστημα 23 Σεπτεμβρίου 2015 – 4 Νοεμβρίου 2016 ήταν αρμόδια για θέματα βιομηχανίας.


σχετικα αρθρα