current views are: 5

10 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:00

Τέλος εποχής: Αποχωρεί από το τιμόνι του EuroWorking Group ο Τόμας Βίζερ

Έτοιμος να αποσυρθεί από τη θέση του στο Eurogroup εμφανίζεται ο πρόεδρος του EuroWorking Group και νούμερο δύο του οργάνου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Politico.

Δημοσίευση 17:00’

Έτοιμος να αποσυρθεί από τη θέση του στο Eurogroup εμφανίζεται ο πρόεδρος του EuroWorking Group και νούμερο δύο του οργάνου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Politico.

Έτοιμος να αποσυρθεί από τη θέση του στο Eurogroup εμφανίζεται ο πρόεδρος του EuroWorking Group και νούμερο δύο του οργάνου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, Τόμας Βίζερ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Politico. Μια εξέλιξη που σίγουρα θα σηματοδοτήσει ένα νέο γύρο διεργασιών το μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ που διψούν για αύξηση της επιρροής τους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βίζερ φέρεται να ανακοίνωσε σε διπλωμάτες της ευρωζώνης πως θα αποχωρήσει από τη θέση του τον Ιανουάριο του 2018, όταν και λήγει η θητεία του. Μία πληροφορία που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις φήμες που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους τελευταίους μήνες.

Η έξοδος του Βίζερ, μαζί με αυτή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σηματοδοτούν το τέλος μιας ταραχώδους περιόδου για το ευρωπαϊκό όργανο. Και μπορεί να στράφηκε όλη η προσοχή στον Ντάισελμπλουμ και στις προσπάθειές του να κρατήσει το ευρώ ενωμένο, ωστόσο ήταν ο Τ. Βίζερ που βρέθηκε στο επίκεντρο των τεχνικών συζητήσεων γύρω από τα πέντε πακέτα διάσωσης που ενέκρινε συνολικά το Eurogroup κατά τη θητεία του, σχολιάζει το Politico.

Ο Βίζερ ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα και προετοίμαζε όλες τις συζητήσεις των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Κυρίως όμως διενεργούσε παρασκηνιακές συζητήσεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Politico παρουσιάζει τη συνάντηση που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί του το 2015, αμέσως μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Ντάισελμπλουμ έφτασε στην Αθήνα μόνο μετά τις επαφές που είχε ο αυστριακός τεχνοκράτης με την ελληνική πλευρά.

«Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων» ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν και συνέχισε: «Μπορεί να μπει στη θέση του οποιουδήποτε και να αντιληφθεί τις αντιδράσεις του, γεγονός που του επιτρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμούς που ήταν αναγκαίοι ώστε να ξεφύγουμε από την κρίση παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας».

Αυτό που καθίσταται σαφές, είναι ότι με την αποχώρησή του ίδιου και του Ντάισελμπλουμ ανοίγουν δύο θέσεις οι οποίες ασκούν σημαντική επιρροή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η διαδικασία για τους διαδόχους και στις δύο θέσεις αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο .

Από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες είναι εκείνη της Οντίλ Ρενό Μπασό, γενικής διευθύντριας του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, ένας Γάλλος αξιωματούχος τόνισε στο Politico ότι η χώρα του δεν εκπροσωπείται επαρκώς στα οικονομικά φόρουμ της ευρωζώνης.

Οι εν λόγω φήμες ωστόσο προκάλεσαν αρκετό προβληματισμό ανάμεσα σε μικρότερες χώρες της ευρωζώνης. Δύο διπλωμάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας παρασκηνιακής συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας, οι οποίες συναγωνίζονται για όλες τις θέσεις ισχύος στο Eurogroup, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντ’ αυτού, οι ίδιοι διπλωμάτες εξέφρασαν την ελπίδα μιλώντας στο Politico ότι ο διάδοχος του Βίζερ θα εκλεχθεί μέσω μιας νόμιμης διαδικασίας βασισμένης στην ικανότητα των υποψηφίων και την αξιοπρέπειά τους, προσόντα που είχε και ο αυστριακός τεχνοκράτης. 


σχετικα αρθρα