current views are: 5

19 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση15:00

Δάνεια με το σταγονόμετρο – Στα ύψη τα επιτόκια

Η αδυναμία των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που φθάνουν τα 105 δισ. ευρώ, αφήνουν στεγνή από χρηματοδότηση την αγορά στερώντας κάθε ικμάδα ρευστότητας της οικονομίας.

Δημοσίευση 15:00’

Η αδυναμία των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που φθάνουν τα 105 δισ. ευρώ, αφήνουν στεγνή από χρηματοδότηση την αγορά στερώντας κάθε ικμάδα ρευστότητας της οικονομίας.

Η αδυναμία των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που φθάνουν τα 105 δισ. ευρώ, αφήνουν στεγνή από χρηματοδότηση την αγορά στερώντας κάθε ικμάδα ρευστότητας της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα οποία παρουσιάζει η Καθημερινή οι χορηγήσεις τους πρώτους μήνες του έτους υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Τον Μάιο (με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) περιορίστηκαν στα 8,5 δισ. ευρώ έναντι 9,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 11 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2015.

Το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζει την παροχή πιστώσεων, καθυστερεί την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και υπονομεύει την ικανότητα των βιώσιμων επιχειρήσεων να χρηματοδοτούν νέα επενδυτικά σχέδια. Σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, μόνο από μια στοχευμένη πολιτική μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πιστωτική επέκταση θα μπορούσε να ενισχυθεί πάνω από 11% την προσεχή τριετία, ακόμη και αν όλες οι άλλες παράμετροι παρέμεναν σταθερές.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η αρνητική επίπτωση που έχει η αδυναμία μείωσης των «κόκκινων» δανείων αποτυπώνεται στη συνεχιζόμενη πιστωτική συρρίκνωση για όγδοη συνεχή χρονιά –από το 2010 μέχρι και σήμερα– και επιβεβαιώνεται και στις προοπτικές το επόμενο τρίμηνο με βάση την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που διενεργεί κάθε τρίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η ζήτηση για νέα δάνεια το δεύτερο τρίμηνο του έτους παρέμεινε οριακά κοντά στο 3% ή κάτω από το 3%, δηλαδή αρνητική, τόσο από επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά, ενώ αμετάβλητη αναμένεται ότι θα είναι και το τρίτο τρίμηνο. Να διευκρινιστεί ότι ο μέσος όρος κάτω από το 3 (γράφημα) υποδηλώνει αυστηρότερα κριτήρια ή όρους χορήγησης δανείων και μειωμένη ζήτηση για το σύνολο του δείγματος, ενώ ένας μέσος όρος πάνω από 3 υποδηλώνει χαλαρότερα κριτήρια ή όρους χορήγησης δανείων και αυξημένη ζήτηση. Η έρευνα πραγματοποιείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες σε συνεργασία με την ΕΚΤ σε όλες τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ και τα αποτελέσματα των αντίστοιχων ερευνών δείχνουν ότι η ζήτηση για χρηματοδοτήσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι ανοδική, υποβοηθούμενη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Το πρόγραμμα δανεισμού και αναχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών (TLTRO), μέσω του οποίου η Κεντρική Τράπεζα χορηγεί πρόσθετη ρευστότητα ίση με το 30% του υπολοίπου των δανείων, έχει συμβάλλει στη χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, για τη χορήγηση δανείων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις συνθήκες ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Εξαίρεση αποτελεί η χώρα μας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα πιστοδοτικά κριτήρια παρέμειναν το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυστηρά, ενώ αμετάβλητη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν και η αναλογία αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν. Αμετάβλητη παρέμεινε επίσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους και η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν. Τα spreads για νέα επιχειρηματικά δάνεια παραμένουν υψηλά και το μέσο κόστος δανεισμού διαμορφώνεται μεταξύ 4%-5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο αυξάνεται στο 8%-10% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επίπεδα που είναι διπλάσια σε σχέση με αυτά της Ευρωζώνης.

Οι όποιες χορηγήσεις απαιτούν εκτός από την ύπαρξη ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού σχεδίου, που θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι ροές της επιχείρησης είναι ικανές για την αποπληρωμή του δανείου και την ύπαρξη πρόσθετων εξασφαλίσεων ανάλογα με το ρίσκο της κάθε επιχείρησης. Εκτός από την προσημείωση ακίνητης περιουσίας, η χορήγηση δανείων προϋποθέτει εγγυήσεις τιμολογίων, συμβάσεων, αποθεμάτων είτε ακόμη και προσωπικές εγγυήσεις που θα πρέπει να αναλάβει ο επιχειρηματίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για την πραγματοποίηση επένδυσης.


σχετικα αρθρα