current views are: 9

20 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση13:10

Μ. Ντράγκι: Χωρίς έκθεση για το χρέος δεν μπαίνει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Δημοσίευση 13:10’

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Πάγο» στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να συνδέεται με μια ευρύτερη στρατηγική η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του προγράμματος

Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως η Ελλάδα σημείωσε μεγάλες προόδους τους τελευταίους μήνες, ενώ υπογράμμισε ότι, η απόφαση για έξοδο στις αγορές είναι θέμα που θα το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η απόφαση για έκδοση ομολόγων θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι να εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Ντράγκι έσπευσε να επαναλάβει ότι αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον θα υπάρξει ολοκλήρωση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ενισχύεται η απόδοση του 2ετούς ομόλογου

Πάντως η απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την έξοδο στις αγορές φαίνεται να δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε στο 3,38%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του 2ετούς να υποχωρήσει στα 102,25 λεπτά του ευρώ από 102,35 λεπτά του ευρώ της χθεσινής μέρας.

Αντίθετα σταθερή εικόνα παρουσίασε το 10ετές κρατικό ομόλογο με την τιμή να ανέρχεται στα 102,25 λεπτά και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,38%.

Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε το spread του 10ετούς ομολόγου καθώς αυξήθηκε στις 470 μονάδες βάσης από 467 μονάδες βάσης τη προηγούμενη συνεδρίαση.

 


σχετικα αρθρα