current views are: 1

20 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση15:40

«Πάγος» από το ΔΝΤ στην έκδοση ομολόγου – Βάζει «όριο» χρέους με την υπογραφή της κυβέρνησης

Δύσκολη εξίσωση η έξοδος στις αγορές για νέα κεφάλαια

Δημοσίευση 15:40’

Δύσκολη εξίσωση η έξοδος στις αγορές για νέα κεφάλαια

Επιφυλάξεις αναφορικά με το ενδεχόμενο άμεσης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια του εκπροσώπου του, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Ο ίδιος απέφυγε δώσει απαντήσεις σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Ταμείο θέτει ένα όριο στο χρέος που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα, γεγονός που μεταφράζεται ως «απαγορευτικό» για έξοδο στις αγορές ώστε να εκδοθούν νέα ομόλογα, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις επιλογές της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε πως «θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές» σημειώνοντας πως ο «απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον». Συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός όλων των προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΔΝΤ, «η διασφάλιση της επιστροφής της χώρας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα ανέφερε πως θα γίνει το απόγευμα τοπική ώρα Ουάσιγκτον, «μετά το γεύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ προσέθεσε πως ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα σχετικές ανακοινώσεις.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία θα εξεταστεί το βράδυ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και επανέλαβε τη γνωστή θέση του Ταμείου πως για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ήτοι στην ελάφρυνση χρέους και στις μεταρρυθμίσεις. «Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ απαιτούν βιωσιμότητα του χρέους είναι ξεκάθαρο», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περιλαμβάνει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να οριστικοποιήσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους.

Βάσει όριο στο χρέος το Ταμείο

Πάντως, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, το Ταμείο αναμένεται να εγκρίνει την επί της αρχής συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά η έκθεση βιωσιμότητας που θα δώσει στη δημοσιότητα αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις επιλογές της Αθήνας όσον αφορά την έξοδό της στις αγορές, τουλάχιστον εάν σκοπεύει να συγκεντρώσει ρευστό.

Το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται λοιπόν να επαναλάβει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο εάν δεν υπάρξει μια μεγάλη ελάφρυνσή του από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Το όριο του χρέους που μπορεί να διατηρεί η Ελλάδα – όπως προκύπτει από τα έγγραφα που προετοιμάστηκαν για την κρίσιμη συνεδρίαση και φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης– δίνουν στην Αθήνα και την ευρωζώνη πολύ λίγο χώρο να μετακινηθούν από τις δεσμεύσεις τους τόσο για την αναδόμηση της οικονομίας όσο και για την αναδιάρθρωση του χρέους, εκτιμά η WSJ.

Το ΔΝΤ βάζει όριο για το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στα 325 δισεκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το παρόν μέγεθος του χρέους καθώς επίσης και τα χρήματα που λαμβάνει από τους πιστωτές της η Ελλάδα. Ενώ η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές ώστε να διαχειριστεί το χρέος της – με ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα τα οποία θα έχουν καλύτερους όρους- το όριο που θέτει το Ταμείο στην ουσία απαγορεύει στην Αθήνα να εκδώσει νέα ομόλογα ώστε να χτίσει ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητας, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Οι παράμετροι που βάζει το Ταμείο αναγκάζουν τη χώρα να εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις από το να προσθέσει νέο χρέος στο ήδη συσσωρευμένο ποσό, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Παράλληλα όμως αυξάνει τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση προς την Ελλάδα.

«Όλο αυτό γίνεται γιατί το ΔΝΤ θέλει να διατηρήσει τις πολιτικές πιέσεις προς τη Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε στη WSJ αναλυτής του Eurasia Group, ο οποίος εκτιμά πως «κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο εάν η Ελλάδα μπορούσε να βγει επιτυχώς στις αγορές και να συγκεντρώσει φρέσκια ρευστότητα τις επόμενες ημέρες».

Παρότι δεν υπήρξε σαφής συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου έδωσε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση θέλει να βγει στις κεφαλαιαγορές ώστε να αρχίσει το «χτίσιμο» ενός μαξιλαριού ρευστότητας το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018 ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε να βγει στις αγορές στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο η απόφαση αυτή αναβλήθηκε όταν κατέστη σαφές το ότι το ΔΝΤ θα έβαζε εμπόδια σε αυτή την κίνηση. «Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα παραβιαζόταν εάν η κυβέρνηση εξέδιδε το νέο ομόλογο για να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα», ανέφερε πηγή με γνώση των συζητήσεων στη WSJ. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους όρους του Ταμείου και θα έδινε πάτημα σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να «παγώσουν» ακόμη και την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό με τη σειρά του θα προκαλούσε προβλήματα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους τους ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως εγγυητής για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Όπως φαίνεται – συνεχίζει η WSJ- οι επιπτώσεις του να μπει ένα όριο στο ελληνικό χρέος δεν έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή, όταν και υπογράφηκε η συμφωνία. Αξιωματούχοι ανέφεραν πως τώρα και οι δυο πλευρές είναι δεσμευμένες σε αυτή και οι όροι δεν μπορούν να αλλάξουν. Παρά το εν λόγω εμπόδιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγει στις αγορές με βασικό στόχο πλέον να προχωρήσει σε ανταλλαγές ομολόγων που λήγουν το 2019 με νέα μακρύτερης διάρκειας. 


σχετικα αρθρα