current views are: 8

21 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:45

Υψηλότερος φέτος ο φόρος για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ

Ολοκληρώνεται  η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το προηγούμενο έτος, έπειτα από δύο παρατάσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσίευση 16:45’

Ολοκληρώνεται  η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το προηγούμενο έτος, έπειτα από δύο παρατάσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το προηγούμενο έτος, έπειτα από δύο παρατάσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», μέχρι την Πέμπτη δεν είχαν υποβάλει δήλωση 150.000 φορολογούμενοι. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων καταλήγουν στο ότι φέτος για πρώτη φορά τόσοι πολλοί φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο (πέραν της μηνιαίας παρακράτησης). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των φορολογουμένων που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα έφτασε τα 2.457.365 έναντι 2.318.902 το περυσινό έτος. Μεγάλα λογιστικά γραφεία σημειώνουν ότι ο φόρος που προκύπτει είναι ιδιαίτερα τσουχτερός για τα μεσαία εισοδήματα άνω των 35.000-40.000 ευρώ και μειωμένος για τα χαμηλότερα.

Βέβαια, φέτος εξαιτίας του επανυπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης όλοι οι μισθωτοί (με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) καλούνται να πληρώσουν ελαφρώς αυξημένο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο φόρος είναι υψηλός, ενώ αν προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές, αυτά που απομένουν στον φορολογούμενο είναι περίπου το 30% του φορολογητέου του εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος το 37,95% των φορολογουμένων έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή επιπλέον φόρου, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φέτος (για τα εισοδήματα τοηυ 2016), οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα αποτελούν το 41,24% του συνόλου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν φόρο θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση ή εφάπαξ και οι υπόλοιπες δύο τον Σεπτέμβρη και Νοέμβρη αντίστοιχα.

Το μεγάλο στοίχημα για το Δημόσιο είναι εάν θα καταφέρουν φέτος οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τους φόρους οι οποίοι ξεπερνούν (μόνο για το εισόδημα) τα 3,5 δισ. ευρώ ή θα καταλήξουν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Πάντως, οι φορολογούμενοι δείχνουν ότι προσπαθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που φαίνεται και από τις αιτήσεις πιστωτικών καρτών, με στόχο να μοιράσουν το ποσό σε 12 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι πέρυσι το 20% φόρου εισοδήματος πληρώθηκε με κάρτες.

Αυτό σημαίνει ότι 700 εκατ. ευρώ μπήκαν σε δόσεις μέσω τραπεζών, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που εντάχθηκε στη ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών. Όσοι δηλαδή δεν κατάφεραν να εκδώσουν κάρτα, 


σχετικα αρθρα