current views are: 6

22 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση06:08

SZ: «Φαινομενική» η λύση του ΔΝΤ – Λύνει τα χέρια των Γερμανών

«το Ταμείο απέχει ακόμα πολύ από μια εκταμίευση», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα

Δημοσίευση 06:08’

«το Ταμείο απέχει ακόμα πολύ από μια εκταμίευση», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα

Φαινομενική χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung τη λύση του ΔΝΤ, μετά την απόφαση του Ταμείου να εγκρίνει επί της αρχής πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

«Ακόμα και μετά την απόφαση του ΔΝΤ για τη χορήγηση νέων πιστώσεων στην Ελλάδα, το Ταμείο απέχει ακόμα πολύ από μια εκταμίευση», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, που σημειώνει ότι η ανακοίνωση του ΔΝΤ εκφράζει την προθυμία του να ανταποκριθεί στις πολιτικές προκλήσεις σε διάφορες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα οι επικείμενες γερμανικές εκλογές.

Η απόφαση του Ταμείου βοηθά τους Γερμανούς συντηρητικούς να υπερπηδήσουν την παγίδα που έστησαν οι ίδιοι στον εαυτό τους, όταν το 2015 έδιναν πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποσχεθεί τότε στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μια απόφαση που ωστόσο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. (…) Για να αποκλιμακώσει τη διαφωνία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Σόιμπλε σχετικά με την απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ δείχνει εικονικά ότι υποχωρεί».

Παράλληλα, το δημοσίευμα εκτιμά ότι δεν θεωρούνται πιθανές οι νέες εκταμιεύσεις και οι ελαφρύνσεις.

«Διαθέτει νέες πιστώσεις, όπως το επιθυμούν άλλωστε οι Γερμανοί συντηρητικοί, συνδέει όμως την εκταμίευσή τους με ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους. Τόσο η εκταμίευση νέων πιστώσεων όσο και οι ελαφρύνσεις δεν θεωρούνται πάντως πιθανές. Παρόλα αυτά όμως η συμφωνία βοηθά την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών να ξεπεράσουν τον σκόπελο των γερμανικών εκλογών. Αγνωστο ωστόσο αν η απόφαση ωφελεί και το ΔΝΤ», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Από την άλλη, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, σε δημοσίευμα για την απόφαση του ΔΝΤ, σημειώνει ότι με αυτό τον συμβιβασμό το Ταμείο και το Eurogroup διαφυλάττουν το κύρος τους και δίνουν σε χώρες, όπως η Γερμανία, τη δυνατότητα να τερματίσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


σχετικα αρθρα