current views are: 8

23 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση05:44

Άνω – κάτω η αγορά ακινήτων – Χαμηλές οι τιμές πώλησης, «πιστόλι» στα ενοικιαστήρια

Τι λέει στο Newpost ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ

Δημοσίευση 05:44’

Τι λέει στο Newpost ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ

 

«Κοψοχρονιά» πωλούν πολλοί ιδιοκτήτες τα διαμερίσματά τους, προκειμένου να απαλλαγούν από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη.  Στην αγορά ακινήτων υπάρχουν «ευκαιρίες» για κάθε βαλάντιο, καθώς, μπορεί ένας αγοραστής να βρει διαμέρισμα ακόμη και με 15.000 ευρώ.

Πρόκειται για φαινόμενο της κρίσης, το οποίο όμως έχει τις αιτίες του, όχι τόσο στην έλλειψη ρευστότητας ή στην ανάγκη των ιδιοκτητών για μετρητά, όσο στο ότι λίγοι αποφασίζουν να διαθέσουν έστω και ελάχιστα χρήματα για τη συντήρησή τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτο Παραδιά «στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ακίνητα, των οποίων το κόστος ανακαίνισης μηδενίζει την αξία τους. Αν δηλαδή, ένα ακίνητο αξίζει 30.000, είναι όμως παλιό και χρειάζεται εργασίες ανακαίνισης που θα φτάσουν τις 15.000 ευρώ, τότε οι ιδιοκτήτες, στις περισσότερες περιπτώσεις, προτιμούν να το πουλήσουν αποτιμώντας την αξία του…. κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προς ενοικίαση: «Το γεγονός ότι η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ δεν κόβουν την παροχή ρεύματος και νερού, οδηγούν τους ενοικιαστές στην εύκολη λύση. Χρωστούν λογαριασμούς δύο και τριών ετών και φεύγουν από το διαμέρισμα “νύχτα”, αφήνοντας τον ιδιοκτήτη χρεωμένο», λέει στο newpost.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών υπολογίζει πως σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 10% των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται, αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτής της φύσεως.

Όπως εξηγεί, οι ιδιοκτήτες ακινήτων  είναι υποχρεωμένοι τώρα «να παριστάνουν τον ντετέκτιβ και τον… ψυχολόγο», στην προσπάθεια να διαγνώσουν τις προθέσεις κάθε νέου ενοικιαστή.

«Θα τον ρωτήσουν γιατί έφυγε από το προηγούμενο διαμέρισμα, τι δουλειά κάνει, αν πληρώνεται στην ώρα του και άλλες ερωτήσεις που τα προηγούμενα χρόνια δεν επιτρεπόταν ούτε να διανοηθεί και θα προσπαθήσει να διαγνώσει τις… προθέσεις του ενοικιαστή», λέει ο Στράτος Παραδιάς.


σχετικα αρθρα