current views are: 8

22 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:55

Χωρίς προμήθεια στα γκισέ των τραπεζών η πληρωμή φόρων μέχρι τον Αύγουστο

Χωρίς προμήθεια θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ των τραπεζών μέχρι και τα τέλη Αυγούστου οι φορολογούμενοι.

Δημοσίευση 17:55’

Χωρίς προμήθεια θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ των τραπεζών μέχρι και τα τέλη Αυγούστου οι φορολογούμενοι.

Χωρίς προμήθεια θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ των τραπεζών μέχρι και τα τέλη Αυγούστου οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η τεχνική αδυναμία των πιστωτικών ιδρυμάτων να διαχωρίσουν τις ευπαθείς ομάδες (για τις οποίες έχει αναλάβει η εφορία να πληρώνει την προμήθεια) από τους υπόλοιπους φορολογουμένους, αναγκάζει τις τράπεζες να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για την πληρωμή των φόρων μέχρι και τις 30 Αυγούστου. Από την ημερομηνία αυτή και μετά θα υπάρχουν χρεώσεις για όσους κάνουν χρήση του «ταμείου» για πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Γ. Πιτσιλής συμφώνησε με τις διοικήσεις των τραπεζών οι χρεώσεις να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Στο μεταξύ, με αφορμή ερωτήματα φορολογουμένων για τις τραπεζικές προμήθειες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απαντά τα εξής:

– Από τη Δευτέρα θα πληρώνω προμήθεια στις τράπεζες, με όποιον τρόπο και αν κάνω τις πληρωμές μου;

– Οχι. Η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να καλύπτει τις προμήθειες για ΟΛΟΥΣ, όταν οι πληρωμές φόρων γίνονται μέσω  Internet Banking, PhoneBanking, ATM, και APS (χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών).

– Συνεπώς, οποιοσδήποτε πληρώσει φόρους σε φυσικό κατάστημα θα επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια;

– Οχι. Εξαιρούνται οι πληρωμές για  ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς τον λογαριασμό του Δημοσίου. 

– Δηλαδή, αν πάνε στο γκισέ να πληρώσουν με μετρητά, χωρίς να κάνουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα πληρώσουν προμήθεια;

– Ναι (σ.σ. όπως προαναφέρθηκε μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν θα λαμβάνουν προμήθειες οι τράπεζες για την πληρωμή των φόρων).

– Για ποιο λόγο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πήρε αυτή την απόφαση;  

– Διότι η πλήρης κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών κοστίζει στον Ελληνα φορολογούμενο περί τα 19 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτή την απόφαση εξοικονομούνται 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Έτσι, επιτυγχάνεται και η επιδίωξή μας για  πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών.


σχετικα αρθρα