current views are: 11

24 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση10:58

Πρώτο βήμα της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές

Άρχισαν οι διαδικασίες για το πενταετές ομόλογο

Δημοσίευση 10:58’

Άρχισαν οι διαδικασίες για το πενταετές ομόλογο

Το πρώτο βήμα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου έως 4 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις τεχνικές λεπτομέρειες για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το οποίο αντικαθιστά τα παλαιά πενταετή ομόλογα, που είχαν εκδοθεί επί διακυβέρνησης Σαμαρά και λήγουν το 2019, με νέα που θα λήγουν το 2022 και θα έχουν ευνοϊκότερους όρους.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για έξοδο της χώρας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθεί και η τελική τιμή του επιτοκίου, το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να κυμανθεί από 4,40% έως 4,50%.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει νέα έκδοση ομολόγου και ανταλλαγή υφιστάμενων τίτλων και απευθύνει πρόσκληση στους κατόχους των κρατικών ομολόγων απόδοσης 4,75%».

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει επίσης σήμερα ότι προτίθεται να εκδώσει νέο ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ και λήξεως το 2022. Το νέο ομόλογο αναμένεται να τιμολογηθεί στις 25 Ιουλίου του 2017, θα υπόκειται στους όρους της αγοράς, ενώ ημερομηνία διακανονισμού ορίζεται η 1η Αυγούστου του 2017», σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση. 

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση


σχετικα αρθρα