current views are: 10

24 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:33

Ε.Τσακαλώτος: Πιθανή η ένταξη των ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης τον Οκτώβριο

Αντίστροφη μέτρηση για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές

Δημοσίευση 16:33’

Αντίστροφη μέτρηση για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη στον απόηχο της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τρία χρόνια απουσίας.

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης, με τον ίδιο να αναφέρει ότι «τα δύσκολα πέρασαν, έχουμε μπροστά μας ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές για την παρουσίαση της ομολογιακής έκδοσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι μεγαλύτεροι και επομένως ενέχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, ενώ οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθεί και η τελική τιμή του επιτοκίου, το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να κυμανθεί από 4,40% έως 4,50%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας που σκοπό έχει να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η έκδοση του ομολόγου θα γίνει μέσω μίας συναλλαγής που απαρτίζεται από δύο σκέλη και η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Στην ενημέρωση τονίζεται ότι η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 καθώς και την έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

«Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές» αναφέρει το Μέγαρο Μάξιμου και εξηγεί ότι η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Πώς «βλέπουν» οι ξένοι αναλυτές την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Τα διεθνή ΜΜΕ καλωσορίζουν την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπως φαίνεται απ’ τις πρώτες αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρακτορείου Bloomberg το οποίο σε άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές μετά από τρία χρόνια κρίσης» γράφει ότι «η χώρα, η οποία ήταν το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κυριαρχικής κρίσης που ξεκίνησε το 2009, σκοπεύει να πουλήσει πενταετή ομόλογα, σύμφωνα με την κατάθεση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Καλεί επίσης τους επενδυτές  που διακρατούν  προηγούμενα ομόλογα που λήγουν το 2019 να υποβάλλουν τις προσφορές τους» και σημειώνει ότι οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν την Τρίτη.

Ν. Παππάς: Οι ενδείξεις για την έξοδο στις αγορές είναι πολύ καλές

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα βγήκε στις αγορές, κίνηση η οποία όπως είπε έχει πολύ καλές ενδείξεις, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. 

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Οι πρώτες αντιδράσεις για την δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές δεν άργησε να έρθει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θέλοντας να κατευνάσει το “πανηγυρικό” κλίμα.

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι σχολιάζει ότι Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να βγούμε στις αγορές που ξόρκιζε κάποτε, αλλά χωρίς νταούλια και ζουρνάδες. Πέντε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, από αυτές που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποκαλούσαν “κοράκια”, έχουν αναλάβει την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Καλωσορίζουμε την προσγείωση του κ.Τσίπρα στην πραγματικότητα ύστερα από 2,5 χρόνια ψέματα, “αυταπάτες” και λάθη. Είναι βέβαιο ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης θα σπεύσει να πανηγυρίσει και να συγκρίνει την σημερινή πραγματικότητα με το 2014. Οι συνθήκες σήμερα όμως είναι εντελώς διαφορετικές. Εκείνο που μετράει είναι η σύγκριση του επιτοκίου που θα πετύχουμε με αυτά που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μας εμπιστευτούν πλήρως οι αγορές. Για να δανείζεται η χώρα με βιώσιμα επιτόκια, χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική και με υγιή δημόσια οικονομικά. Χρειάζεται μακρυπρόθεσμος σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός του κράτους και χτίσιμο εμπιστοσύνης. Πράγματα ασύμβατα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Όταν είσαι πτωχευμένος, είναι ανοησία να πιστεύεις ότι το πρόβλημά σου θα επιλυθεί μέσα από δάνεια» σχολίασε ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Diem25, Γιάνης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι απλά: Όταν είσαι πτωχευμένος, είναι ανοησία να πιστεύεις ότι το πρόβλημά σου θα επιλυθεί μέσα από δάνεια. Το ποιος σε δανείζει δεν έχει καμία σημασία. Η όλη φιλολογία που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στερείται νοήματος, εφόσον το ίδιο το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος σαν εξαιρετικά μη βιώσιμο. Οπότε, θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε από ιδιώτες και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο;»


σχετικα αρθρα