current views are: 8

24 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση19:09

Στον δρόμο προς την έξοδο στις αγορές με «όχημα» ομόλογο 3 δισ. ευρώ

Προβλέπεται προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση 19:09’

Προβλέπεται προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 2557) η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη βάσει της οποίας η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ διάρκειας 5 ετών.

 
Σύμφωνα με την απόφαση, η έκδοση στις 01/08/2017 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με ημερομηνία λήξης την 1η Αυγούστου 2022 έχει αρχική ονομαστική αξία 3 δισ. ευρώ και σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. 

Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι 1.000 ευρώ και αποφέρουν τόκο από την ημερομηνία έκδοσής τους με πρώτη ημερομηνία καταβολής του την 1η Αυγούστου 2018. Το ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ) και στη διατραπεζική αγορά(O.T.C) ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να προαγοράσει μέρος ή το σύνολο των ομολόγων οποιαδήποτε χρονική στιγμή. 

Μέρος της ονομαστικής αξίας της συγκεκριμένης έκδοσης δύναται να χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρεται, “για την επαναγορά ομολόγων λήξεως 17/04/2019, επιτοκίου 4,75%”, του ομολόγου δηλαδή που είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά. 

Οι όροι του ομολογιακού δανείου, που θα διατεθεί σε κοινοπραξία τραπεζών, διέπεται από το αγγλικό δίκαιο ενώ για την έκδοση του θα δοθεί προμήθεια ύψους 1,5εκατ ευρώ. Επιπρόσθετα, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP καθώς και στη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, δαπάνη που βάσει της σχετικής απόφασης δεν θα υπερβεί το συνολικό ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 400.000,00).

Δείτε όλο το ΦΕΚ 

Ε.Τσακαλώτος: Πιθανή η ένταξη των ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης τον Οκτώβριο

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη στον απόηχο της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τρία χρόνια απουσίας.

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, με τον ίδιο να αναφέρει ότι «τα δύσκολα πέρασαν, έχουμε μπροστά μας ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές για την παρουσίαση της ομολογιακής έκδοσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι μεγαλύτεροι και επομένως ενέχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας που σκοπό έχει να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου.


σχετικα αρθρα