current views are: 8

25 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση07:51

Reuters: Στο 4,75% υποχώρησε το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου – Πάνω από 5,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

Θετική η υποδοχή από τους επενδυτές

Δημοσίευση 07:51’
αρθρο-newpost

Θετική η υποδοχή από τους επενδυτές

Στο 4,75% διαμορφώνεται πλέον το ενδεικτικό επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Την ίδια ώρα, οι προσφορές για την έκδοση φαίνεται πως ξεπερνούν ήδη τα 5,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του ομόλογου του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75%

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που μετέδιδε το Bloomberg από το Λονδίνο, κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 4,875%. Ωστόσο, ύστερα από περίπου δύο ώρες το επιτόκιο βελτιώθηκε, γεγονός που δείχνει ότι τελικά το ελληνικό ομόλογο μπορεί να πουληθεί με ένα επιτόκιο στην περιοχή του 4,5% – 4,6%.

Η τιμολόγηση του ομολόγου, λήξεως το 2022, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, ενώ η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι, όταν ανακοινωθεί και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ενός επιτοκίου κάτω του 4,95% και η άντληση περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ η δημόσια προσφορά έχει ως αποδέκτες τόσο τους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019, όσο και νέους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η σημερινή έκδοση  περιλαμβάνει τρία σκέλη:

α) την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν στις 17 Απριλίου 2019 με το νέο 5ετές ομόλογο,

β) την επιστροφή των ομολόγων λήξης 2019 μέσω καταβολής μετρητών με τιμή αγοράς 102,60 (δηλαδή για κάθε 100 ευρώ χρέος που επιστρέφει ο επενδυτής από το παλαιό ομόλογο θα εισπράττει 102,60 ευρώ για κάθε νέο ομόλογο) και

γ) αγορές του νέου 5ετούς ομολόγου με καταβολή μετρητών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις τεχνικές λεπτομέρειες για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το οποίο αντικαθιστά τα παλαιά πενταετή ομόλογα, που είχαν εκδοθεί επί διακυβέρνησης Σαμαρά και λήγουν το 2019, με νέα που θα λήγουν το 2022 και θα έχουν ευνοϊκότερους όρους. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για έξοδο της χώρας στις αγορές, τον Αύγουστο του 2018, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας. 

Μαξίμου: Σημαντικό βήμα στρατηγικής η έξοδος στις αγορές

Για ένα  που σκοπό έχει να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η έκδοση του ομολόγου θα γίνει μέσω μίας συναλλαγής που απαρτίζεται από δύο σκέλη και η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Στην ενημέρωση τονίζεται ότι η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 καθώς και την έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

«Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές» αναφέρει το Μέγαρο Μάξιμου και εξηγεί ότι η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Ευ. Τσακαλώτος: Πιθανή η ένταξη των ομολόγων στο QE τον Οκτώβριο

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα πέρασαν, έχουμε μπροστά μας ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές για την παρουσίαση της ομολογιακής έκδοσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι μεγαλύτεροι και επομένως ενέχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες.


σχετικα αρθρα