current views are: 5

26 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση15:05

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό βήμα για την Ελλάδα η έκδοση του ομολόγου

Σωστό που η επιστροφή γίνεται «προσεκτικά»

Δημοσίευση 15:05’

Σωστό που η επιστροφή γίνεται «προσεκτικά»

«Σημαντικό βήμα» για την οικονομική πορεία της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της  Γερμανίας Γιουργκ Βάισγκερμπερ η επιστροφή της στις διεθνείς αγορές.

Το «χαιρετίζουμε αυτό το βήμα», είπε ο κ. Βάισγκερμπερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ. Όπως διευκρίνισε, στόχος της όλης «πολιτικής διάσωσης» της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα «κάποτε στα δικά της πόδια», δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές. «Για αυτό το λόγο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ήταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία.»

Σωστό που η επιστροφή γίνεται «προσεκτικά»

Στη συνέχεια ο κ. Βάισγκεμπερ ερωτήθηκε κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έχει δανειακές ανάγκες. Από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι ακόμη διαθέσιμα γύρω στα 46 δισ. ευρώ.

Εκτός αυτού, το επιτόκιο για το δάνειο των θεσμών είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 4,625% που πέτυχε χθες το πενταετές ομόλογο. Η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Και σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, αυτό διαμορφώνεται από την αγορά.

Παρά το υψηλό επιτόκιο, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ορθή. Η επιστροφή στις χρηματαγορές «δεν γίνεται μονομιάς αλλά θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά.» Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και «αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί» η επιστροφή. «Αυτό έχει συμβεί τώρα», δήλωσε ο κ. Βάισγκέμπερ. Πρόκειται για ένα «πρώτο τεστ. Το γεγονός ότι πέτυχε, το χαιρετίζουμε.» Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν θα πρέπει να ατονίσουν οι προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων.


σχετικα αρθρα