Λήγει σήμερα Πέμπτη η προθεσμία για την υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών μηχανημάτων αποδοχής καρτών «ΡΟS», στο σύνολο σχεδόν του λιανικού εμπορίου. Αφορά περισσότερους από 400.000 επαγγελματίες από 85 επαγγελματικές κατηγορίες.

Τα καταστήματα πρέπει να έχουν αναρτημένη πινακίδα με την επισήμανση:

"Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ 'Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ", "CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD".

Όσοι όμως δεν έχουν αυτή τη σήμανση θα πληρώνουν 1.000 ευρώ πρόστιμο. Όσοι δεν συμμορφωθούν με την εγκατάσταση POS θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ όσοι σπεύσουν να το εξοφλήσουν εντός 30 ημερών θα καταβάλουν το 50% του προστίμου.

Οι μόνοι που θα γλιτώσουν το πρόστιμο και θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφύγουν έως και τις 27 Αυγούστου είναι όσοι έκαναν έναρξη δραστηριότητας από 27 Ιουνίου ως 27 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, άτυπη παράταση έως τις 31 Ιουλίου ζήτησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας διά του προέδρου της, Βασίλη Κορκίδη. Ο ίδιος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 επισήμανε ότι η παράταση αφορά όσους έχουν καταθέσει αίτηση στις τράπεζες και δεν έχουν λάβει ακόμα το μηχάνημα τους.

Ρεκόρ αιτήσεων στο... παρά πέντε

Μαζική ήταν αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η προσέλευση εμπόρων και επαγγελματιών στις τράπεζες, οι οποίοι έσπευσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να προμηθευθούν μηχάνημα POS για την επιχείρησή τους. Τις δύο τελευταίες ημέρες, τα αιτήματα στις τράπεζες κατέρριπταν καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τις 12.000 αιτήματα, από 1.300-1.500 την ημέρα που ήταν ο μέσος όρος τον Ιούνιο.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η σπουδή των τελευταίων ημερών εκπορεύεται από την απειλή του προστίμου, ενώ μεγάλο μέρος της ζήτησης οφειλόταν στη βιασύνη που έδειχνε ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων λόγω της έναρξης των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς η εκπνοή της προθεσμίας συμπίπτει με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, λίγο πριν δηλαδή την 1η Αυγούστου, όπου αναμένεται το πρώτο κύμα των εκδρομέων.

Στα τραπεζικά καταστήματα παρατηρήθηκαν φαινόμενα τραγελαφικά και μεταξύ αυτών είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλου επαγγελματικού συνδέσμου που παρήγγειλε POS για τα μέλη του, αλλά ζήτησε από την τράπεζα να τα φυλάξει έως τα τέλη Αυγούστου, όταν τα μέλη θα έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Cardlink κ. Αντίγονο Παπαδόπουλο, τα εγκατεστημένα τερματικά στην αγορά ανήλθαν τον Ιούνιο στις 440.000 –σήμερα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 450.000– από 310.000 στα τέλη του 2016. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματικών κατηγοριών που θα πρέπει να διαθέτουν POS, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν την πιστωτική ή τη χρεωστική τους κάρτα για τις συναλλαγές. Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν με την εικόνα που δίνουν οι τράπεζες, οι οποίες κάνουν λόγο για 140.000 νέα μηχανήματα POS που εγκαταστάθηκαν μέσα στο 2017, από τα οποία οι 100.000 περίπου τοποθετήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, από τότε δηλαδή που δημοσιεύθηκε η σχετική υπουργική απόφαση. Σημαντική, της τάξεως περίπου του 70%, ήταν η ζήτηση από γιατρούς και δικηγόρους, παρά την αμφισβήτηση από τον Δικηγορικό Σύλλογο της υποχρεωτικής προσαρμογής τους στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Η μαζική προσέλευση την τελευταία εβδομάδα έχει εκτινάξει τη ζήτηση, αλλά όπως είναι φυσικό έχει «μπλοκάρει» το σύστημα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει σε εκκρεμότητα 30.000-40.000 αιτήσεις. Τα αιτήματα αυτά θα ικανοποιηθούν σταδιακά τις προσεχείς ημέρες –σύμφωνα με τις τράπεζες θα απαιτηθούν περί τις τρεις εβδομάδες– καθώς ο ρυθμός νέων αιτήσεων θα εκτονωθεί με τη λήξη της προθεσμίας. Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται ότι δεν θα δοθεί παράταση, αλλά ότι θα υπάρξει ανοχή για όσους δεν διαθέτουν τερματικό, αλλά έχουν αιτηθεί στην τράπεζα την απόκτησή του και μπορούν φυσικά να το αποδείξουν επιδεικνύοντας το ανάλογο έγγραφο της αίτησης. Για την κατηγορία εκείνων των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση αλλά απορρίφθηκε από τις τράπεζες (π.χ. επειδή είναι στον Τειρεσία) εξετάζεται να τους χορηγείται από τις τράπεζες το αντίστοιχο έγγραφο της απόρριψης, το οποίο θα μπορούν να δείχνουν στις ελεγκτικές αρχές ώστε να μην τους επιβάλλεται πρόστιμο. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να διευκρινιστούν σήμερα σε εγκύκλιο που αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών.