current views are: 13

27 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση18:16

Τα τέσσερα βήματα για το οικογενειακό επίδομα

Οδηγός χρήσης από τον ΟΓΑ για τον τρόπο υπολογισμού του από τους δικαιούχους.

Δημοσίευση 18:16’

Οδηγός χρήσης από τον ΟΓΑ για τον τρόπο υπολογισμού του από τους δικαιούχους.

Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι, προκειμένου να υπολογίσουν το οικογενειακό τους επίδομα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Στον οδηγό του Ταμείου ξεκαθαρίζεται ότι τα δικαιούμενα ποσά του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τριτέκνων- Πολυτέκνων υπολογίζονται βάσει του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, εφόσον αυτού υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. Την ίδια στιγμή, ;όπως αναφέρει η “Ελευθερία του Τύπου”, για να δει κάθε δικαιούχος τα επιμέρους εισοδήματα – τα οποία αποτελούν το συνολικό οικογενειακό εισόδημά του, καθώς και το δικαιούμενο οικογενειακό επίδομα για όλο το έτος- δεν έχει παρά να ακολουθήσει τα τέσσερα βήματα:

Η πρώτη κίνηση που οφείλουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να επιλέξουν την είσοδο στην εφαρμογή Α21 (www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21). H είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet (Password, Username). Στη συνέχεια επιλέγουν “είσοδος” στην αντίστοιχη φόρμα “Αίτηση-δήλωση Α21” (ανάλογα αν είναι γονέας ή επίτροπος). Ακολούθως, επιλέγουν την μπάρα “Εκτύπωση Στοιχείων Υπολογισμού”. Σε αυτό το σημείο, βλέπουν τα στοιχεία υπολογισμού για τα δικαιούμενα επιδόματα και την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματος τους με βάση το έντυπο Ε1.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος, όπως εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό, και των απαλλασσόμενων-αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων του υπόχρεου, της συζύγου και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. “Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και χρόνια, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων ετήσιων εισοδημάτων” διευκρινίζει η διοίκηση του ΟΓΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, 20 Ιουλίου, καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόμτα β΄τριμήνου 2017 στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21 έως τις 30 Ιουνίου και πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ την ίδια ημέρα πληρώθηκαν και οι εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών. Η πληρωμή αυτή αφορά συνολικά 574.505 δικαιούχους καιη δαπάνη ξεπερνά τα 190.000.000 ευρώ. Παράγοντες του Ταμείου υπογραμμίζουν ότι ο έλεγχος για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από 1ης Ιουλίου 2017 συνεχίζεται και η πληρωμή τους παραπέμπεται στη δόση του γ’ τριμήνου. Μάλιστα, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι θα ειδοποιήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσους πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αλλά ταυτόχρονα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν την ιστοστελίδα του (www.oga.gr, πεδίο “Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων”), προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά. 


σχετικα αρθρα