current views are: 6

28 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση08:01

Ξηλωθείτε: Βαρύς ο «λογαριασμός» της Εφορίας – Στα 7,9 δισ. ευρώ οι φόροι για το πεντάμηνο

«Καυτό» καλοκαίρι για τους φορολογούμενους

Δημοσίευση 08:01’

«Καυτό» καλοκαίρι για τους φορολογούμενους

Σαν να μην έφτανε ο τσουχτερός φόρος εισοδήματος, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ να… αποτελειώσει τους φορολογούμενους. 

Οι φορολογούμενοι έως και τον Ιανουάριο του 2018 καλούνται να πληρώσουν συνολικούς φόρους 7,9 δισ. ευρώ.

Η φορολογική καταιγίδα έχει ήδη αρχίσει, εν μέσω θέρους, με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος, η πρώτη δόση του οποίου θα πρέπει να εξοφληθεί έως τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» θα συνεχιστεί με ακόμη πιο επώδυνους ρυθμούς τους επόμενους μήνες, καθώς μέσα στον Αύγουστο θα καταφθάσουν τα ραβασάκια της Εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ που θα αρχίσει να εξοφλείται (σε πέντε μηνιαίες δόσεις) από τον Σεπτέμβριο μαζί με τις υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Και έπεται συνέχεια στον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια των ελλήνων φορολογουμένων, μια καθημερινότητα εκ διαμέτρου αντίθετη με την εικονική πραγματικότητα που επιχείρησε να περιγράψει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, μιλώντας για τα χαμογελαστά πρόσωπα που συναντά κανείς βγαίνοντας βόλτα στην Αθήνα.

Ετσι, μέχρι τη Δευτέρα 2,54 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φουσκωμένων εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος που ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ. Οι άλλες δύο ισόποσες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

«Θερμός» Αύγουστος

Η ώρα του «λογαριασμού» του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο υποτίθεται ότι θα καταργούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται τον Αύγουστο με ένα ποσό που υπερβαίνει τα 3,1 δισ. ευρώ. Προς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα θα αναρτηθούν στο Taxis τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Βαρύ φθινόπωρο

Ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας για τους φορολογουμένους καθώς θα συμπέσει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Οκτώβριος έχει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο Νοέμβριος έχει την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού τους που σχεδιάζει να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών στο επόμενο διάστημα. Το γαϊτανάκι των φόρων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2018 με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Φουσκωμένος και φέτος ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και φέτος «ακριβός» για 6,3 εκατομμύρια φορολογουμένους, αφού θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς υπερβαίνουν ακόμη και πάνω από 50% τις τιμές της αγοράς.
Διαφορές σε σχέση με το 2016 δεν θα υπάρξουν, ενώ, παρότι ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι οι εισπράξεις θα κινηθούν κοντά στα 3 δισ. ευρώ.  

Τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ούτε και φέτος, ενώ παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για εκπτώσεις στον φόρο σε περισσότερα νοικοκυριά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή.

Ποιοι πληρώνουν

Από τον συνολικό «λογαριασμό» των 3,1 δισ. ευρώ του φετινού ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι τα μισά θα τα πληρώσουν περίπου 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο καθένας από αυτούς θα πληρώσει φόρο για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει από 250 έως και 1.500 ευρώ. Μάλιστα, για περισσότερους από 400.000 φορολογουμένους το εκκαθαριστικό θα απαιτεί πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ.

Από τους 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, περίπου 5,3 εκατ. θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 50 ευρώ ο καθένας.

Τα μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και φέτος οι φορολογούμενοι των μεγάλων αστικών κέντρων. Οι φορολογούμενοι που κατοικούν στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως Κολωνάκι, Ηρώδου Αττικού, Βασ. Σοφίας, Ψυχικό, Γλυφάδα και Κηφισιά, αλλά και οι φορολογούμενοι της Μυκόνου και της Σαντορίνης θα πρέπει να βάλουν και φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα δουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet θα είναι «φωτιά».

Από τις περιοχές της Αττικής, τον υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που κατοικούν στο Κολωνάκι (1.837 ευρώ κατά μέσο όρο), ακολουθούν οι φορολογούμενοι – κάτοικοι του Ψυχικού (1.589 ευρώ κατά μέσο όρο), της Κηφισιάς (1.250 ευρώ κατά μέσο όρο) και της Γλυφάδας (1.023 ευρώ κατά μέσο όρο). Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη ο μέσος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στα 1.100 ευρώ.


σχετικα αρθρα