current views are: 5

4 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση08:00

Φόρος εισοδήματος: Απλήρωτο έμεινε το 30% της πρώτης δόσης

Η υπερφορολόγηση «πνίγει» τους πολίτες

Δημοσίευση 08:00’

Η υπερφορολόγηση «πνίγει» τους πολίτες

Οι τσέπες άδειες. Το ίδιο και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Οι φόροι βουνό και οι τρέχουσες ανάγκες απολύτως ανελαστικές. Σε αυτό το σκηνικό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εντός της προθεσμίας και είναι πέον εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αν έχει μείνει τίποτα στην άκρη.

Όπως αναφέρουν τα “Νέα”, τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έως τις 31 Ιουλίου, δείχνουν ότι σε σύνολο 2.431.000 φορολογούμενων με χρεωστικό ραβασάκι το χέρι στην τσέπη έβαλαν 1.760.000. Ένα ποσοστό της τάξεως του 28% συνεχίζει ακόμα και σήμερα να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από την πληρωμή του φόρου. 

Συνακόλουθα, οι εισπράξεις φόρων εισοδήματος περιορίστησαν στα 775,031 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1.114.509.000 ευρώ που είχαν βεβαιωθεί. Χασούρα κοντά στα 340 εκατ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος στο 69.5%.

Η κατάσταση αυτή δεν σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών. Ούτε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και πέρυσι τον Ιούλιο, όταν επίσης τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση. Πέρυσι τέτοια εποχή 2.230.000 φορολογούμενοι θα έπρεπε να καταβάλουν 1,145 δισ. ευρώ. Τελικά, είχαν πληρώσει 793 εκατ. ευρώ μόλις 1.571.000 φορολογούμενοι. Και πάλι δηλαδή η εισπραξιμότητα ήταν παρεμφερής 969,5%) και η αποχή από την πληρωμή του φόρου ανάλογη.

Η κατάσταση αυτή όμως θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό για τις αδιαμφισβήτητες συνθήκες υπερφορολόγησης που έχουν διαμορφωθεί και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι φορολογούμενοι. Αν η φορολογική επιβάρυνση ήταν μικρότερη, και οι υποχρεώσεις θα πληρώνονταν ευκολότερα. Η λογική αυτή όμως, απέχει όπως αποδείχθηκε από την πρακτική των δανειστών την οποία αποδέχθη η κυβέρνηση. 

Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα κληθούν σύντομα να κάουν τη δουλειά τους. Να επιχειρήσουν δηλαδή με κάθε νόμιμο μέσο να εισπράξουν τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί. 

Το τσουνάμι των κατασχέσεων, το οποίο εκδηλώνεται καθημερινά με περισσότερα από 5.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, αναμένεται να δυναμώσει.  

Από την επόμενη της προθεσμίας πληρωμής των φόρων, η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και εφόσον δεν ρυθμιστεί σε δόσεις, ο φορολογούμενος είναι εκτεθειμένος στις κατασχέσεις. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχουν πως πριν γίνει απαιτητική η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, 3.881.795 φορολογούμενοι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1.619.875 φορολογούμενοι ήταν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στο τέλος Μαϊου, 930.160 φορολογούμενοι είχαν διαπιστώσει ότι το μακρύ χέρι της Εφορίας είχε τρυπώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με κατασχέσεις προκειμένου να εισπραχθούν όσα οικειοθελώς δεν κατεβλήθησαν. Από τις αρχές του έτους, φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη 4,748 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό απλήρωτων φόρων και λοιπών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο στα 95 δισ. ευρώ. Από αυτά, ούτε 15 δισ. ευρώ δεν κρίνονται εισπράξιμα. 


σχετικα αρθρα