Στις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και τις αυξήσεις των κατασχέσεων οφειλετών στην εφορία στέκεται ο γερμανικός Τύπος.

Επικαλούμενη στοιχεία της Καθημερινής, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει ότι από τις αρχές του 2017 οι ελεγκτές μπλοκάρουν καθημερινά σχεδόν 900 τραπεζικούς λογαριασμούς. Επισημαίνει ωστόσο ότι και το ίδιο το κράτος χρωστάει χρήματα στους πολίτες και στους προμηθευτές του, για παράδειγμα στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται η Tageszeitung του Βερολίνου, φιλοξενώντας εκτενή ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA). Με σκωπτικό ύφος η εφημερίδα επισημαίνει ότι «φοροελεγκτές και απρόθυμοι οφειλέτες παίζουν τη γάτα με το ποντίκι» και ενημερώνει τους αναγνώστες της για μία ακόμη ελληνική λέξη που διαδίδεται, καθώς φαίνεται, σε όλη την Ευρώπη: το «λουκέτο».

Στην ανταπόκριση την οποία αναμεταδίδει η Deutsche Welle αναφέρεται ότι οι ελεγκτές έχουν προσαρμοστεί πλέον στις ανάγκες των καιρών και εμφανίζονται με μαγιό στα νησιά, προκειμένου να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, «ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχουν, εδώ και πολύ καιρό, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης: τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά μόλις κατέβουν από το πλοίο οι αρμόδιοι υπάλληλοι με κουστούμι και χαρτοφύλακα μέσα στο καλοκαίρι. Μερικές φορές μάλιστα, οι ελεγκτές υφίστανται ξυλοδαρμούς, όπως έγινε πρόσφατα στην Πάτμο, όπου ένας εξαγριωμένος ιδιοκτήτης μπαρ επιτέθηκε σε δύο υπαλλήλους».