ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα από ΟΓΑ σε τέσσερα βήματα - Έως τις 15 Ιανουαρίου 2018 για την αίτηση Α21

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2017, 20:01 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2017, 21:59
Επίδομα από ΟΓΑ σε τέσσερα βήματα - Έως τις 15 Ιανουαρίου 2018 για την αίτηση Α21
Facebook Twitter Whatsapp

Αναλυτικός οδηγός (για να αποφευχθούν λάθη) υπολογισμού του οικογενειακού βοηθήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως τις 15 Ιανουαρίου 2018 έχουν περιθώριο οι γονείς να συμπληρώσουν την αίτηση Α21 και να λάβουν το επίδομα τέκνων που δικαιούνται από τον ΟΓΑ. Για φέτος έχουν πληρωθεί ήδη που δύο πρώτες δόσεις και  πρόκειται να καταβληθούν άλλες δύο, μία τον Οκτώβριο (πιθανότατα το τλευταίο δεκαήμερο του μήνα) και μία πριν τα Χριστούγεννα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" τα ποσά του επιδόματος τέκνων ποικίλουν ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη της οικογένειας. Συγκεκριμένα κυμαίνονται από 160 έως 480 ευρώ για ένα παιδί, από 320 έως 960 ευρώ για δύο παιδιά, από 1500 έως και 2.940 ευρώ για τρία παιδιά και από 2.000 έως 3.920 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. 

Ως τις 30 Ιουνίου υποβλήθηκαν 682.700 αιτήσεις Α21 στον ΟΓΑ μέσω των φορολογικών δηλώσεων, από δικαιούχους; του επιδόματος, ανώ από την 1 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου προστέθηκαν άλλες 150.000. Οι φετινοί δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων είναι περισσότεροι από εκείνους του 2016 κατά 12,5%.

Προκειμένονου να αποφευχθούν λάθη κατά την υποβολή της δήλωσης για τη λήψη του επιδόματος, ο ΟΓΑ εξέδωσε αναλυτικό οδηγό για τον υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, στο πλαίσιο διευκόλυνσης των δικαιούχων. 

Κατευθύνσεις

Ο οδηγός δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στους δικαιούχους ώστε να εξακριβώσουν, μόνο με τέσσερα βήματα, τα επιμέρους εισοδήματα που δηλώνουν και τα οποία αποτελούν το συνολικό οικογεναικό εισόδημά τους και τι επιδόματα δικαιούνται. Οι δικαιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα δικαιούμενα ποσά του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων -Πολύτεκνων υπολογίζονται βάσει του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογικιή δήλωση. Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματος με βάση τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2016. Για να εισέλθουν στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνετε: 

1. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να εισέλθετε στην ιστοσελίδα Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιλέγοντας την είσοδο στην εφαρμογή Α21.

2. Ακολούθως θα πρέπει να επιλέξετε την ένδειξη "είσοδος" στην αντίστοιχη φόρμα "Αίτηση-δήλωση Α21" (ανάλογα αν είστε γονέας ή επίτροπος)

3. Σε αυτή τη φάση επιλέγετε την μπάρα "Εκτύπωση Στοιχείων Υπολογισμού"

4. Σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα θα δείτε μπροστά σας τα στοιχεία υπολογισμού για τα δικαιούμενα επιδόματα και την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματος του με βάση το έντυπο Ε1

Η διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει ότι το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίσωης, στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων εισοδημάτων.