current views are: 8

17 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση07:46

Φοροδιαφυγή… πέντε αστέρων και χιλιάδων ευρώ στα ξενοδοχεία της επικράτειας

«Λαβράκια» έβγαλαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ τόσο σε νησιά όσο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα

Δημοσίευση 07:46’

«Λαβράκια» έβγαλαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ τόσο σε νησιά όσο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα

«Λαβράκια» έβγαλαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου στην ”βόλτα” τους στα ξενοδοχεία σε νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές που ζουν την καλύτερή τους εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη διάρκεια του Ιουνίου, έχοντας επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ανά τη χώρα, έχοντας σαν ”βοηθούς” τόσο μεγάλες πλατφόρμες διαδικτυακής ενοικίασης καταλυμάτων όπως η Booking και η Trivago, όσο και τις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων αλλά και τα τηλεφωνήματα διερεύνησης πληρότητας που κάνουν οι ίδιοι στους υπαλλήλους.

Αυτή η μέθοδος, σε σε συνδυασμό με τη διασταύρωση των τζίρων αντιπαραβάλλοντας τα δηλωθέντα στις περιοδικές του ΦΠΑ με τα ευρήματα της έρευνας είχε φέρει πολύ καλά αποτελέσματα για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι.

Αλλά παρά τις περυσινές ”καμπάνες” σε πολλούς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, φαίνεται πως η φοροδιαφυγή και φέτος δεν έχει τέλος.

Φοροδιαφυγή χιλιάδων ευρώ σε πολυτελή ξενοδοχεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και πάνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια το καθένα η απόκρυψη του τζίρου εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ ανά μονάδα μόνο το μήνα Ιούνιο. 

Μάλιστα, μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής εντοπίστηκαν σε Ρόδο, Κέρκυρα και Ηλεία.

Η μέθοδος είναι στοχευμένη, καθώς ελεγκτές της ΑΑΔΕ προσποιήθηκαν τους πελάτες, διαμένοντας μάλιστα στα ξενοδοχεία προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα. 
Προηγουμένως, βέβαια, είχαν κάνει έρευνα στις διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων, έλεγχο πληρότητας στις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να κλειστούν -άλλες φορές πραγματικά και άλλες εικονικά- δωμάτια.

Μετά από έλεγχο λοιπόν διαπιστώθηκε ότι οι η απόκλιση ανάμεσα σε αυτά που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στα εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα αποδείχθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστια.

Συγκεκριμένα, σε επτά (τα δύο της Ρόδου, δύο στην Σαντορίνη, και από ένα σε Κέρκυρα, Ηλεία, Ανατολική Αττική) από τα 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που ελέγχθηκαν τον Ιούνιο, η απόκρυψη είτε προσεγγίζει, είτε ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Στο μικροσκόπιο του προληπτικού ελέγχου έχει μπει και μια μονάδα στη Χαλκιδική η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου ενώ δεν έλειψαν και φαινόμενα δήλωσης μηδενικών εισπράξεων τον Ιούνιο, όπως αποτυπώθηκαν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο.

 


σχετικα αρθρα