Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος πάνω από 7.400.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. 

Τα εκκαθαριστικά, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων έως τις 31 Αυγούστου 2017, ενώ η εφαρμογή για την υποβολή Ε9 του έτους 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από αύριο έως και την ολοκλήρωση της ανάρτησης των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ 2017.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η "Δημοκρατία", ότι αλλαγές στην ηλεκτρονική απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας στην εφαρμογή Ε9 μπορούν να γίνουν μόνο σήμερα! Όλοι οι ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση της φόρμας, ώστε να μην τους έρθει ο λογαριασμός φουσκωμένος. 

Όσοι διαπιστώσουν λάθη στην ακίνητη περιουσία που μπορεί να ανεβάσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής "Ε9 Περιουσιολόγιο", στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016 θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν. Για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ. 

Τα συνηθέστερα λάθη εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια, αλά και για τα αστικά ακίνητα. Όπως περιγράφει αρμόδιος παράγοντας, υπήρχε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στο βουνό, ο οποίος κατά λάθος είχε πατήσει την ένδειξη "Απόσταση από τη θάλασσα 0-100 μέτρα" και ο φόρος έχει φουσκώσει. 

Ένα λάθος το οποίο κάνουν συχνά οι φορολογούμενοι, αφορά τον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος η οποία είναι ικανή να φουσκώσει σημαντικά τον φόρο, ενώ δεν λείπουν τα λάθη στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύρων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που παρατηρούνται στο Ε9 και θα πρέπει να διορθωθούν είναι τα εξής:

1. Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Για μη εγγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας λαμβάνεται ποσοστό συνιδοκτησίας 100%

2. Επιφάνεια και χρόνος κατασκευής: Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας).

3. Επικαρπωτής: Αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται η ηλικία του επικαρπωτή, ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης του επικαρπωτή λαμβάνεται το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος.  Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. 

4. Βοηθητικοί χώροι: Τυχόν λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει αποτέλεσμα να χάνεται η μείωση κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικονωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος. 

5. Αποθήκες: Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

6. Όροφος: Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου, για τον υπολιγισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο όροφο. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. 

7. Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο. 

8. Θέση αγροτεμαχίου: Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα ανεβάζει κατακόρυφα τον φόρο. 

Σε περίπτωση που η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νόμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη αρχική αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

9. Πρόσοψη αγροτεμαχίου: Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

10. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία που χρεώνεται με διπλάσιο φόρο.