current views are: 9

19 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση06:01

Έρχονται αυστηρότερες ποινές για τους «νταήδες» και τις επιθέσεις κατά εφοριακών

«Χρειάζεται ένα ειδικό πλαίσιο προστασίας», τονίζει ο Γ. Πιτσιλής

Δημοσίευση 06:01’

«Χρειάζεται ένα ειδικό πλαίσιο προστασίας», τονίζει ο Γ. Πιτσιλής

Αυστηρές ποινές για όσους επιτίθενται σε εφοριακούς υπαλλήλους κατά τη διάρκεια των ελέγχων εξετάζει να θεσπίσει η κυβέρνηση, μετά το νέο ακραίο περιστατικό απειλής βίας που σημειώθηκε στην Αγριά Βόλου, όταν ο ιδιοκτήτης του ελεγχόμενου καταστήματος πώλησης παγωτών έφτασε στο σημείο να πυροβολήσει στον αέρα.

«Χρειάζεται ένα ειδικό πλαίσιο προστασίας», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. «Τέτοια περιστατικά κατά κρατικών υπαλλήλων των ελεγκτικών αρχών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν επιθέσεις σε απλούς πολίτες».

Το θέμα της αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητήσει ο κ. Πιτσιλής με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, εξάλλου, ανέφερε ότι είναι «σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να προστατεύονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι ελεγκτές της Αρχής από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας ή απειλών».

Στο κατάστημα στην Αγριά, σύμφωνα με πηγή της ΑΑΔΕ, οι τρεις ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν είχαν κοπεί τέσσερις αποδείξεις και προχώρησαν στη βεβαίωση προστίμου 500 ευρώ, το οποίο και έδωσαν στη σύζυγο του ιδιοκτήτη. Τα πράγματα μετά πήραν ανεξέλεγκτη τροπή. Εμφανίσθηκε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος άρχισε να φωνάζει «δώστε μου το όπλο, δώστε μου τη χατζάρα» και την ώρα που αποχωρούσαν οι ελεγκτές πυροβόλησε στον αέρα.

Ο έλεγχος από την αστυνομία, που έγινε στη συνέχεια έβγαλε άλλα λαβράκια, καθώς βρέθηκαν στο μεν κατάστημα ένα πιστόλι, ένα πιστόλι κρότου και δύο σπαθιά, στο δε σπίτι του, άλλο πιστόλι και φυσίγγια που κατείχε παράνομα, μεγάλο ποσό μετρητών (σύμφωνα με πληροφορίες, 350.000 ευρώ εντοπίστηκαν στο… πλυντήριο των ρούχων) και χρυσές λίρες, που κατασχέθηκαν προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα της κατοχής τους. Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο επιχειρηματίας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, φέτος το καλοκαίρι, καταδεικνύοντας ότι το φαινόμενο έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθεί δραστικά. Οπως σημειώνουν πηγές της ΑΑΔΕ, δεν είναι δυνατόν οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται κάθε φορά με συνοδεία αστυνομίας.

Χαρακτηριστικά, στην Πάτμο πρόσφατα εφοριακός υπέστη ξυλοδαρμό, χωρίς καν ο δράστης να είναι ελεγχόμενος. Απλώς πληροφορήθηκε την ιδιότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο υπαίτιος –όπως ήταν φυσικό– εκ των υστέρων ελέγχθηκε και η φορολογική του εικόνα δεν προέκυψε καθόλου καλή.

Με απειλές και εξύβριση αντέδρασε εξάλλου, πρόσφατα, η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Σάμο, όταν κλιμάκιο της τοπικής εφορίας τής επέβαλε 48ωρη αναστολή λειτουργίας, με τη συνδρομή της αστυνομίας. Μάλιστα, η ιδιοκτήτρια έφτασε στο σημείο να παραβιάσει την πινακίδα σφράγισης, παρά την παρουσία αστυνομικών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ποινή της κατά 10 επιπλέον ημέρες και να οδηγηθεί η ίδια στο αυτόφωρο, όπου της επεβλήθη ποινή 12 μηνών φυλάκισης με αναστολή. Παρά ταύτα, επανήλθε με απειλητικό τηλεφώνημα στον εφοριακό που έβαλε το λουκέτο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί εκ νέου.

Σε άλλη παραλλαγή στο ίδιο μοτίβο, εξάλλου, φορολογούμενος με χρέη στην εφορία τραυμάτισε εφοριακό στη ΔΟΥ Χανίων.

«Οποιαδήποτε μορφή βίας δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστον ανεκτή, πολύ περισσότερο οι ένοπλες απειλές, τις οποίες θεωρούμε αδιανόητες», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, ο οποίος ευχαρίστησε προσωπικά την ηγεσία της αστυνομίας για την άμεση ανταπόκρισή της και εξέφρασε τη στήριξή του στους υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Ο κ. Πιτσιλής επικοινώνησε με το συνεργείο των ελεγκτών και στη συνέχεια με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αρχηγό της Αστυνομίας, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, καθώς και με τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και τον οικονομικό εισαγγελέα.

Στο περιστατικό αντέδρασε και η κ. Παπανάτσιου, διαβεβαιώνοντας ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την καταπολέμηση και πάταξη της φοροδιαφυγής».

Για του λόγου το αληθές, το συνεργείο των εφοριακών που έκανε τον έλεγχο στην Αγριά συνεχίζει κανονικά τον 4ήμερο έλεγχό του.

«Τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιλέγουν να παρανομούν και σε όσους τους στηρίζουν και τους παροτρύνουν», δήλωσε η κ. Παπανάτσιου.


σχετικα αρθρα