current views are: 9

19 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση16:38

Στις εισπράξεις του γ΄ τετραμήνου θα κριθεί η χρονιά για τον ΕΦΚΑ

Ανησυχία για τα έσοδα, αν και προς το παρόν η εισπραξιμότητα είναι στο 60-65%

Δημοσίευση 16:38’
ΕΦΚΑ

Ανησυχία για τα έσοδα, αν και προς το παρόν η εισπραξιμότητα είναι στο 60-65%

Την πιο κρίσιμη περίοδο για την πορεία των οικονομικών του διέρχεται ο ΕΦΚΑ, αφού κατά το τελευταίο 4μηνο του έτους αναμένονται σειρά από παρεμβάσεις και ανατροπές που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τα έσοδα του Ταμείου.

Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ξεκινήσει η πληρωμή εισφορών για εφάπαξ και επικουρική ασφάλιση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων και μάλιστα να ξεκινήσει και η αναδρομική είσπραξή τους. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναμένεται, επίσης, o υπολογισμός των εισφορών 1,4 εκατ. μη μισθωτών ασφαλισμένων με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016, αλλά και ο συμψηφισμός των νέων αυτών εισφορών με αυτές που καταβλήθηκαν σύμφωνα το εισόδημα του 2015.

Οι ανατροπές αυτές, που θα επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις σε αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα καθορίσουν και την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, που μέχρι σήμερα φαίνεται πως διασώζεται λόγω κυρίως της μισθωτής απασχόλησης. Εντός στόχου, όχι όμως πολύ πάνω από το 60%-65% κινείται και η εισπραξιμότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Αναλυτικά και παρά τις «αστοχίες» με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και τη μεγάλη ταλαιπωρία στη βεβαίωση των πληρωμών, καθώς υπάρχουν ακόμη περίπου 11.000 ασφαλισμένοι που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να πληρώσουν για το τρέχον έτος, τα έσοδα του Ταμείου, σύμφωνα με τον διοικητή του Θ. Μπακαλέξη, εμφανίζουν ικανοποιητική αύξηση. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο το Ταμείο παρουσίασε πλεόνασμα της τάξης των 129 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα, το οποίο κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση των εισφορών των μισθωτών τουλάχιστον κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εκτιμά μάλιστα ότι, παρά την αρχική πρόβλεψη για έλλειμμα στο τέλος του έτους της τάξης των 765 εκατ. ευρώ, ο πρώτος ισολογισμός του ΕΦΚΑ θα είναι ισοσκελισμένος.

Όλα θα κριθούν εντός του επόμενου 4μηνου, με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί να πιέζουν ασφυκτικά τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη, ο συμψηφισμός των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και κατά συνέπεια θα ξεκινήσει με τα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν τον Νοέμβριο.

Από τον Οκτώβριο και σε τουλάχιστον 11 δόσεις αναμένεται η αποπληρωμή των αναδρομικών ποσών για τους αυτοαπασχολούμενους που υποχρεούνται να καταβάλουν εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ και μέχρι σήμερα δεν τις πληρώνουν γιατί ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ δεν τις έχουν εμφανίσει στα σχετικά ειδοποιητήρια. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των ασφαλισμένων που θα επιβαρυνθούν με εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ είναι περίπου 70.000, οι οποίοι σωρευτικά υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλουν για εισφορές 2017 περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Αν και τα αρχικά σενάρια που εξετάζονταν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν η πληρωμή τους να γίνει αναδρομικά, σε 4 ισόποσες δόσεις, ώστε τα ποσά να αποδοθούν εντός του τρέχοντος έτους, τελικά επικράτησε η άποψη η αποπληρωμή να γίνει σε 11 ή 12 δόσεις, αρχής γενομένης, πιθανότερα, από τον Οκτώβριο.

Μάλιστα, το υπουργείο επιδιώκει οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ να υπολογιστούν απευθείας στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016.

 


σχετικα αρθρα