current views are: 7

20 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση09:50

Ενισχύεται το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ – Τα 19 νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής

Θα πάρουν «σάρκα και οστά» από το νέο έτος

Δημοσίευση 09:50’

Θα πάρουν «σάρκα και οστά» από το νέο έτος

Με δεκαεννέα νέα «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής ενισχύεται το οπλοστάσιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο νέου τύπου διασταυρώσεις και εργαλεία για περισσότερο αποδοτικές κατασχέσεις.

Οι σημαντικές αλλαγές που ετοιμάζει πυρετωδώς η ΑΑΔΕ αναμένεται να πάρουν «σάρκα και οστά» από το επόμενο έτος, ενώ θα έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» έως το τέλος του έτους θα πρέπει, με βάση το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί, να έχουν ολοκληρωθεί οι εξής δράσεις:

* Έως 30 Σεπτεμβρίου να έχει γίνει διασύνδεση της Εφορίας με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όπου δηλώνουν οι εργοδότες τις προσλήψεις και τους υπαλλήλους τους, ώστε να μπορεί η Φορολογική Διοίκηση να διασταυρώνει τι δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

* Έως 31 Οκτωβρίου να εμφανίζονται και οι επιστροφές φόρου στη σελίδα «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του φορολογουμένου στο TAXISnet.

* Έως το τέλος του έτους να επιδίδονται ηλεκτρονικά κατασχετήρια και για τα περιεχόμενα θυρίδων.

* Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 η Εφορία να αποκτήσει πρόσβαση και στα δεδομένα του Κτηματολογίου για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και διασταυρώσεις με τα δηλωθέντα στα Ε9, αλλά και για την ταχύτερη εγγραφή κατασχέσεων και βαρών (ή και την άρση αυτών) από τις υπηρεσίες της. Παράλληλα θα υπάρξει εντοπισμός υπόχρεων σε υποβολή Ε9 και επικοινωνία με όσους δεν έχουν συμμορφωθεί.

* Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 να μπουν οι βάσεις για διασταυρώσεις και στοχευμένους ελέγχους, με τον προσδιορισμό ειδικών κλαδικών δεικτών επιχειρήσεων (βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί). Ουσιαστικά, η Εφορία θα βλέπει αποκλίσεις και ύποπτες κινήσεις επιχειρήσεων που δεν συνάδουν με τη γενική εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος τους.

* Έως 31 Δεκεμβρίου 2017 το 70% των αιτήσεων επιστροφής φόρου ΦΠΑ κ.λπ. να ικανοποιείται εντός 90 ημερών και να έχει εκκαθαριστεί πάνω από το 80% των εκκρεμών ποσών προς επιστροφή. Προβλέπονται 3,289 δισ. σε επιστροφές φέτος και επιπλέον 1,886 δισ. επιστροφές από τις ΔΟΥ μέσω της ειδικής χρηματοδότησης για εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν έως 31 Οκτωβρίου 2017.

Επίσης, μεταξύ άλλων, μέσα στη χρονιά προβλέπονται και τα εξής:

* Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και να υπάρξει περαιτέρω αυτοματοποίησή τους. Μεταξύ άλλων, όμως, προβλέπεται και η ηλεκτρονική άρση ή περιορισμός των κατασχέσεων με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να μην παρακωλύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων φυσικών ή νομικών προσώπων.

* Αυτόματοι ηλεκτρονικοί συμψηφισμοί, ειδικά για μικρά ποσά.

* Επανασχεδιασμός του Ε3 (έως 30 Σεπτεμβρίου 2017) ώστε να ανταποκρίνεται στα τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων.

* Κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών.

* Ηλεκτρονική υποβολή τυχόν βλάβης φορολογικής μνήμης των ταμειακών μηχανών, με ταυτόχρονη αντικατάστασή της με νέα φορολογική μνήμη.

* Να γίνεται πλέον ηλεκτρονική καταχώρηση δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής και κληρονομιάς ακινήτων (έως 31/12/17).

* Ηλεκτρονική υποβολή αναφοράς βλάβης φορολογικής μνήμης ΦΗΜ, με ταυτόχρονη αντικατάστασή της με νέα φορολογική μνήμη.

* Ηλεκτρονική διαχείριση και παρακολούθηση των εισαγγελικών παραγγελιών μέσω του ELENXIS.

* Ενίσχυση της Διεύθυνσης Επίλυσης φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) στην οποία προσφεύγουν οι φορολογούμενοι για να δικαιωθούν.

Περαιτέρω ενίσχυση

Το «οπλοστάσιο» θα ενισχυθεί περισσότερο, αφού και για την περίοδο 2018-2019 υπάρχουν τα κατωτέρω σχέδια:

– Έως 31 Δεκεμβρίου 2018 να έχει ενσωματωθεί το νέο σύστημα υπολογισμού κοινωνικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων ώστε ο υπολογισμός και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης να γίνονται από την Εφορία.

– Έως 31 Δεκεμβρίου 2018 να μπορεί το TAXISnet να δέχεται και τις εκπρόθεσμες αρχικές φορολογικές δηλώσεις.

– Έως 31 Μαρτίου του 2019 να έχει τελειώσει η υλοποίηση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου (υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ψήφισης του σχετικού νόμου).

– Έως 30 Ιουνίου 2019 να έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Είσπραξης Οφειλών.


σχετικα αρθρα