current views are: 5

25 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση07:40

Χαρίζουν ακίνητα σε «κοράκια» – Με βάση την εμπορική αξία πλέον οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο

Στο «e-σφυρί» 3.671 σπίτια για οφειλές σε τράπεζες

Δημοσίευση 07:40’

Στο «e-σφυρί» 3.671 σπίτια για οφειλές σε τράπεζες

Τις υπογραφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Πιτσιλή περιμένουν οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για να ξεκινήσουν την πιο άγρια επιδρομή στα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου, βγάζοντας στο «σφυρί» κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, αγροτεμάχια και αποθήκες, για ένα κομμάτι ψωμί!

Έως τώρα η πρακτική των πλειστηριασμών για χρέη στην Εφορία ήταν μάλλον σε αχρησία, καθώς σε όσες περιπτώσεις -κυρίως μεγάλων οφειλετών- έβγαιναν προγράμματα πλειστηριασμών, ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι. Κι αυτό επειδή βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων, η οποία σε αυτή την περίπτωση λειτουργούσε ως «ασπίδα» και απέτρεπε τα «κοράκια» να «χτυπήσουν» σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα των φορολογουμένων. Όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της “Ελευθερία του Τύπου”, με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης και σε αυτή τη διάταξη, που απαιτούσαν εδώ και καιρό οι δανειστές, οι κατασχέσεις και εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί ακινήτων και για τα χρέη προς το Δημόσιο -ήδη ισχύει για χρέη προς τράπεζες- θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή των ακινήτων. Και ποιος θα ορίζει αυτή την τιμή; Ποιος δηλαδή θα καταφέρει αυτό που δεν μπορούν να καταφέρουν εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι εμπορικές με τις αντικειμενικές αξίες;

Σύμφωνα με την διάταξη που ψηφίστηκε μόλις τον Μάιο, με το νομοσχέδιο “σκούπα” για να κλείσει η αξιολόγηση “με Κοινή Απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα”. Μόλις υπογραφεί αυτή η Απόφαση, δεν θα γίνει γνωστό μόνο το πώς και ποιος θα υπολογίζει την εμπορική αξία ενός ακίνητου, αλλά θα ενεργοποιηθεί και η αλλαγή για τους πλειστηριασμούς, κι αυτό σημαίνει πολύ απλά πως όποιο ακίνητο κατάσχεται εφεξής για χρέη προς το Δημόσιο θα μπορεί να βγει στο “σφυρί” σε “σκοτωμένη” τιμή. 

Στο «e-σφυρί» 3.671 σπίτια για οφειλές σε τράπεζες

Το Ειρηνοδικείο της Αθήνας θα κάνει “ποδαρικό” στο νέο σύστημα πλειστηριασμών, οι οποίοι θα γίνονται εφεξής με το πάτημα ενός κουμπιού, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια του κόσμου και, κυρίως, μακριά από αντιδράσεις, σε ακόμα μία επίδειξη εκσυγχρονισμού.

Ανατρέχοντας στις σχετικές αναρτήσεις, θα διαπιστώσει κανείς ότι από τις 30 Αυγούστου έως τις αρχές του επόμενου Απριλίου θα τρέξει ένα πρόγραμμα πλειστηριαμύ 3.671 ακινήτων, κυρίως για χρέη προς τράπεζες! Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις ή να μείνει αμέτοχη, ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ θα βρεθεί στη μάλλον άβολη θέση να μιλά ενώπιον παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ενώ μόλις τρία 24ωρα νωρίτερα θα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πάσης φύσεως ακινήτων.

Σημειωτέον ότι, ήδη από τις αρχές του 2016, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη έναντι ιδιωτών υπολογίζονται με βάση τις εμπορικές τους αξίες, οι οποίες από το 2007 έως σήμερα έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 40%.