current views are: 9

28 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση16:05

Παραμένει ως έχει ο ΕΝΦΙΑ – Κ. Παπανάτσιου: Από το 2020 οι μειώσεις

Από το… 2020 θα υπάρξουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, παραδέχτηκε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Δημοσίευση 16:05’
αρθρο-newpost

Από το… 2020 θα υπάρξουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, παραδέχτηκε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Από το… 2020 θα υπάρξουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, παραδέχτηκε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Μάλιστα όπως είπε, η μειώσεις στο φόρο θα φτάνουν το 30% σε συνολικές οφειλές ως 700 ευρώ και θα υπάρχει έκπτωση, η οποία όμως δεν θα ξεπερνά όμως τα 70 ευρώ. Όλα αυτά την ώρα που σήμερα αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά στο TAXIS για χιλιάδες φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν λογαριασμό συνολικά 3,15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στη πρώτη επίκαιρη ερώτηση μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, η κ. Παπανάτσιου, δήλωσε πως ήδη έχει γίνει αναπροσαρμογή για τη περιοχή του Νέου Βουτζά.

Ακόμα, παραδέχθηκε πως λόγω των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, το ποσό εισπράξεων από τον φόρο είναι συγκεκριμένο (δεν μπορεί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ). «Έχει γίνει προσπάθεια μείωσης των φορολογικών βαρών και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το 2016 το 38,5% των φυσικών προσώπων κλήθηκε να πληρώσει μικρότερο. Διαπιστώσαμε ότι το 90% των φυσικών προσώπων ο φόρος το 2016 και το 2017 μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο», είπε.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως από το 2020 (!) θα υπάρξουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ως 30% σε συνολικές οφειλές ως 700 ευρώ και έκπτωση που δεν θα ξεπερνά όμως τα 70 ευρώ.

Από τη πλευρά του ο ερωτών βουλευτής, κ. Κουκούτσης αναφέρθηκε στην αύξηση όπως είπε των αποποιήσεων κληρονομιάς, εξέλιξη που δικαιολόγησε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα ανέφερε στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν από 29.000 το 2013 σε 45.000 το 2015, με τις προβλέψεις το 2017 να κάνουν λόγο για τριπλασιασμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν συζητήθηκαν άλλες τρεις ερωτήσεις που ήταν αρχικά προγραμματισμένες, λόγω οικογενειακού προβλήματος του κ. Χουλιαράκη με τον προεδρεύοντα Μ. Γεωργιάδη να εύχεται στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, καλή ανάρρωση.

Πολιτική αντιπαράθεση

Ο ΕΝΦΙΑ κυριαρχεί σήμερα στην επικαιρότητα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκτοξεύουν πυρά κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, η τοποθέτηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη στο «Ακραίως» πως η δήλωση του πρωθυπουργού περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ είναι «περσινά ξινά σταφύλια»  ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.

Ο Βασίλης Κικίλιας από πλευράς ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για ψέματα λέγοντας πως  «από σήμερα οι εξαντλημένοι από τους φόρους συμπολίτες μας, καλούνται να πληρώσουν άλλα 3,1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ».

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζει πως ο πρωθυπουργός «θα τον καταργούσε πρόπερσι και θα τον μείωνε πέρσι».