current views are: 5

31 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση20:29

«Καμπανάκι» από τους θεσμούς για την τρίτη Αξιολόγηση: «Ο χρόνος είναι χρήμα»

Επιστρέφουν στις 11 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια

Δημοσίευση 20:29’

Επιστρέφουν στις 11 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια

”Ο χρόνος είναι χρήμα” είναι το μήνυμα που στέλνουν οι παράγοντες των ”θεσμών”, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, μην κρύβοντας την ανησυχία τους για καθυστερήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να κοστίσουν ”την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018”. 

Σύμφωνα με την ”Ελευθερία του Τύπου”, οι ίδιοι παράγοντες κρούουν καμπανάκι κινδύνου, καθώς, όπως εκτιμούν ”έαν η τρίτη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου, τότε η χώρα χάνει κάθε ελπίδα για ”καθαρή έξοδο” στις αγορές με το τέλος του τρέχοντος μνημονίου.

Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ολοκληρώσει καμία αξιολόγηση έως τώρα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Με βάση λοιπόν την εμπειρία των προηγούμενων αξιολογήσεων, αλλά και με δεδομένη τη δυσκολία των θεμάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο της αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά, το Δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις, υποστηρίζουν ότι ”όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”. 

Ωστόσο, αυτή τη φορά το στοίχημα για την κυβέρνηση στο τέλος της αξιολόγησης δεν υπάρχει μια ανελαστική προθεσμία για πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, αλλά μια ευκαιρία για μια ακόμη έξοδο στις αγορές πριν από το τέλος του έτους και τον σχεδιασμό για νέες εκδόσεις ομολόγων, που θα διευκολύνουν την πλήρη επιστροφή της αγοράς στην ομαλότητα των αγορών έως τον Αύγουστο του 2018. 

”Εάν η αξιολόγηση διαρκέσει και μετά τον Νοέμβριο, τότε είναι πολύ πιθανό αυτή να αποτελέσει και την τελευταία του προγράμματος” υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές των θεσμών, συμπληρώνοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση ”η ένταση και η αβεβαιότητα θα αυξάνονται και η επιστροφή της χώρας σε συνθήκες κανονικότητας θα απομακρυνθεί εκ νέου”. 

Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής (με νέο εκπρόσωπο για το ΔΝΤ στη θέση της Ντέλιας Βελκουλέσκου) θα καταφθάσουν στο διάστημα μεταξύ 16 και 20 Οκτωβρίου.

Θα έχει προηγηθεί το νέο crash test για την εκταμίευση της τέταρτης υποδόσης  των 800 εκατ. ευρώ, εφόσον το EuroWorking Group της προσεχούς Δευτέρας κρίνει ότι η Αθήνα κατέβαλε το 80% των κεφαλαίων που προορίζονταν από την προηγούμενη δόση στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες. 

 


σχετικα αρθρα