current views are: 5

6 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:57

Λένε «όχι» στo POS για να αποφύγουν την κατάσχεση

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρηματίες μηχανεύονται δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS.

Δημοσίευση 12:57’

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρηματίες μηχανεύονται δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS.

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρηματίες μηχανεύονται δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS.

Αιτία όπως όλα δείχνουν είναι η μη ύπαρξη ποσού που να μπορεί να κατασχεθεί καθώς η χρήση του POS προϋποθέτει έναν τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ης Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος, έρευνα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία «Μarc», οι μικρές επιχειρήσεις πραγματοποιούν μέσα από ηλεκτρονικές πληρωμές μόνο το 1/3 του συνολικού τζίρου τους, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2017 διέθετε το απαιτούμενο μηχάνημα το 65,3% με το ποσοστό ειδικά στον κλάδο του εμπορίου να ανέρχεται σε 81,7%. Σημειώνεται εδώ ότι η καταληκτική προθεσμία εγκατάστασης POS ήταν η 27η Ιουλίου 2017 και η έρευνα διενεργήθηκε από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου 2017.

Όπως υποστήριξε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, το παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται νόμιμα οι συναλλαγές, καθώς εκδίδονται αποδείξεις αλλά η πληρωμή γίνεται με μετρητά. Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μερίδα επιχειρηματιών να προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών με αντάλλαγμα προς τον καταναλωτή την προσφορά του ίδιου προϊόντος ή υπηρεσίας σε χαμηλότερη τιμή εάν πληρώσει μετρητοίς. «Η αδυναμία του κράτους να παρέχει έναν ελάχιστο βαθμό προστασίας από κατασχέσεις δημιουργεί αντικίνητρο διατήρησης αλλά και τακτικής χρησιμοποίησης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο της έρευνας και επαναφέρει το αίτημά της για τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. Την ίδια ώρα, πάντως, στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι προμήθειες των τραπεζών που το προηγούμενο διάστημα αποτελούσαν την κύρια δικαιολογία για τη μη χρήση POS.

Οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι καταβάλλουν προμήθεια άνω του 1% μειώθηκαν, από 53% στην προηγούμενη έρευνα, σε 33%. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (43,7%) δήλωσε ότι καταβάλλει προμήθεια από 0,50% έως 1%.


σχετικα αρθρα