current views are: 8

12 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:10

«Βροχή» τα κατασχετήρια – Κινδυνεύουν όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ σε Ταμεία

Έως και 3.600 ηλεκτρονικές κατασχέσεις κάθε μέρα

Δημοσίευση 16:10’

Έως και 3.600 ηλεκτρονικές κατασχέσεις κάθε μέρα

Μέχρι και 3.600 ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς «μη συνεργάσιμων οφειλετών» θα μπορεί να πραγματοποιεί από εδώ και πέρα σε καθημερινή βάση το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», οι τράπεζες φαίνεται ότι δέχτηκαν το αίτημα του ΚΕΑΟ για μικρή αύξηση του μέγιστου ημερήσιου ορίου των ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς τα ταμεία ανά πιστωτικό ίδρυμα από τα 600 στα 900.

Έτσι, το μέγιστο συνολικό πλήθος των κατασχέσεων θα μπορεί να φτάσει πλέον από τις 2.400 στις 3.600.

Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση

Όσοι χρωστούν στον τέως ΟΑΕΕ ή στο τέως ΕΤΑΑ ή στον τέως ΟΓΑ πάνω από 5.000 ευρώ και δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση.

Για να προβεί το ΚΕΑΟ σε αυτή την ενέργεια είσπραξης χρεών θα πρέπει ο οφειλέτης να έχει αρνηθεί να ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις, για να εξοφλήσει τα χρέη του εφάπαξ ή τμηματικά, δηλαδή σε έως 12 ισόποσες δόσεις. Ο οφειλέτης, πάντως, μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του ακόμα και μετά το κατασχετήριο.

Σημειώνεται πως ισχύει και στην περίπτωση των χρεών προς τα Ταμεία το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως το ΚΕΑΟ μπορεί να κατασχέσει κάθε ευρώ πάνω από τα 1.250 ευρώ, που είναι κατατεθειμένα σε οποιονδήποε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, μέχρι να καλυφθεί η οφειλή προς τα Ταμεία.

Η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα διαπιστώνεται το παραμικρό ποσό πάνω από τα 1.250 ευρώ μέχρι την πλήρη εξόφληση των χρεών του οφειλέτη.

Όσοι χρωστούν στα Ταμεία και έχουν λογαριασμό για τον οποίο το ΚΕΑΟ έχει ενεργοποιήσει το κατασχετήριο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν χρήματα μέσω ΑΤΜ ή με τη χρήση χρεωστικής κάρτας. Θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μόνο από γκισέ τράπεζας.


σχετικα αρθρα