current views are: 9

12 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:34

Η λοταρία αποδείξεων αρχίζει τον… Οκτώβριο – Θέμα ημερών η υπουργική απόφαση

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα πάρει σάρκα και οστά η πολυδιαφημισμένη λοταρία των αποδείξεων, που μέχρι τώρα “κολλούσε” 

Δημοσίευση 15:34’

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα πάρει σάρκα και οστά η πολυδιαφημισμένη λοταρία των αποδείξεων, που μέχρι τώρα “κολλούσε” 

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα πάρει σάρκα και οστά η πολυδιαφημισμένη λοταρία των αποδείξεων, που μέχρι τώρα “κολλούσε” σε τεχνικά αλλά και ουσιαστικά εμπόδια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου”  επειδή ήδη έχει περάσει το πρώτο εννεάμηνο του έτους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια κλήρωση-κράχτη στο τέλος της χρονιάς, μαζί με τα Χριστούγεννα, όταν υπολογίζεται ότι θα μοιραστούν 8.000.000 ευρώ.

Το εμπόδιο

Το βασικό εμπόδιο, που έχει προκαλέσει και την πολύμηνη καθυστέρηση, είναι το ποιος θα πρέπει να ωφελείται από αυτές τις κληρώσεις, αφού αν το χρήμα καταλήγει σε “έχοντες” , δηλαδή σε εκείνους που έχουν ακόμη την δυνατότητα δαπανηρών αγορών, τότε το μέτρο θα ατονήσει πολύ γρήγορα. Οι πληροφορίες αναφέρουν το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τη χρυσή τομή, έτσι ώστε οι ηλεκτρονικοί λαχνοί να είναι συνδιασμός αξίας και πλήθους συναλλαγών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για συναλλαγές μικρής αξίας-ψιλικά, περίπτερα, ταχυφαγεία-, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Η πρώτη κλήρωση -καλώς εχόντων των πραγμάτων- αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, με βάση τα στοιχεία των συναλλαγών του Σεπτεμβρίου που οι τράπεζες αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα κληρωθούν 1.000 ευρώ για 1.000 τυχερούς , έτσι ώστε να καλυφθεί ο μηνιαίος προϋπολογισμός του 1.000.000 ευρώ, αν και υπάρχουν σκέψεις για περισσότερους τυχερούς με μικρότερο έπαθλο (π.χ , 2.000 τυχεροί για 500 ευρώ).

Η μεγάλη κλήρωση στο τέλος του έτους θα εξαντλήσει στην πραγματικότητα το ετήσιο προβλεπόμενο κονδύλι των 12.000.000 ευρώ, αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές, η φετινή υπερκλήρωση θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα, ο οποίος προβλέπει μηνιαίες κληρώσεις του 1.000.000 ευρώ. 

Θα πρέπει , πάντως , να σημειωθεί ότι ο πήχης των προσδοκιών έχει ήδη χαμηλώσει , αφού, όπως δειχνούν τα πρώτα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες στη ΔΗΛΕΔ, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν υπερκαλύψει το αναγκαίο ποσό, για να μη χάσουν το προβλεπόμενο αφορολόγητο. 


σχετικα αρθρα